’Vier minuten is best kort’

’Vier minuten is best kort’
© Foto ANP
Maarten Arens: ,,Het wordt voor zowel sporters, scheidsrechters als coaches een interessant verhaal.”

„Ik snap de bedoelingen van de IJF, maar ik vind dat er de afgelopen zes jaren al teveel veranderingen zijn geweest en het is nu ook wel erg veel tegelijk”, reageert Maarten Arens kritisch op de nieuwe judoregels die door de wereldbond zijn bedacht. Zo kan een wedstrijd bijvoorbeeld alleen nog maar in de verlenging (Golden Score) op straffen worden gewonnen.

De Internationale Judo Federatie heeft besloten op weg naar de Olympische Spelen van Tokio 2020 een aantal belangrijke wijzigingen in de regels aan te brengen. Zo duurt een wedstrijd bij de mannen nog maar vier in plaats van vijf minuten. Dat is even lang als bij de vrouwen.

Er zijn echter meer veranderingen. De score yuko verdwijnt en alleen wazari (half punt) en ippon (vol punt) blijven over. Uitsluiting (Hansoku Make) volgt al na drie straffen in plaats van vier. Het is toegestaan om één keer naar het been van de tegenstander te grijpen zonder directe uitsluiting en tijdrekken bij het in orde brengen van het pak tijdens een wedstrijd mag niet meer.

De wijzigingen worden getest bij diverse toernooien in de periode januari tot begin september 2017. Daarna zal het geheel worden geëvalueerd, met inbreng van de scheidsrechters en nationale coaches.

De bedoeling van de veranderingen is om de puntentelling duidelijker en simpeler te maken en nog meer de nadruk te leggen op aanvallend judo dat moet leiden tot ippon, een vol punt en einde wedstrijd. Afwachtend en negatief judo zal zwaarder worden bestraft.

De IJF heeft tevens voorgesteld aan het IOC om bij de Spelen een team event in te voeren, met gemengde teams bestaande uit drie vrouwen en drie mannen, die zich ook gekwalificeerd hebben voor het individuele toernooi.

,,Ik denk dat er heel veel ruimte voor interpretatie door de scheidsrechters ontstaat en dat kan weer tot onduidelijkheden leiden”, stelt bondscoach Arens. ,,Maar we zullen het ermee moeten doen en we gaan ook de randen opzoeken en oplossingen vinden om er slim mee om te gaan”, aldus de Haarlemmer.

Hij vervolgt: ,,Vier minuten bijvoorbeeld is best kort, je moet meteen honderd procent scherp zijn aan de start en een dikke score na één minuut bijvoorbeeld is bijna niet meer in te halen. We zullen de trainingen zo nodig op onderdelen aanpassen. In Nederland gaan we beginnen met testen van de nieuwe regels bij het NK junioren in februari, wat voor zowel sporters, scheidsrechters als coaches een interessant verhaal wordt.”

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws