Haarlemmermeer uitgelicht

Uitgelicht

Haarlemmermeer uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 22:32

Jong theatertalent betovert publiek De Meerse

nieuwleestijd 2 min

Jong theatertalent betovert publiek De Meerse

2 min leestijd

De sprookjes Assepoester, Roodkapje, Rapunzel, Sjaak en de Bonenstaak en het verhaal van een bakker en zijn vrouw die wanhopig verlangen naar een kind, samengesmeed tot een musical. Het leverde een prachtig spektakel op met grappige en ontroerende momenten, gepresenteerd door jong aanstormend talent.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

’Into the Woods’, de musical die de Jeugdtheaterschool Haarlemmermeer zaterdagavond en zondag op de planken zette in Schouwburg De Meerse, zorgde voor een uitverkocht ’huis’. Talent, maar vooral lef kan de spelers niet worden ontzegd: ze leverden niet alleen indrukwekkende zang- en acteerprestaties, maar wisten ook onvoorziene situaties soepel het hoofd te bieden.

Vloek

In het verhaal heeft de boze heks een vloek afgeroepen over de bakker en zijn vrouw, waardoor zijn geen kinderen kunnen krijgen. Om de vloek te verbreken – en hun kinderwens in vervulling te laten gaan - moeten de bakker en zijn vrouw in het bos een onmogelijke missie vervullen. Ze moeten vijf attributen zien te bemachtigen, waaronder een cape zo rood als bloed en een koe zo wit als melk. Dat laatste lukt bijna, zij het dat de koe ’Witje’ onverwacht het loodje lijkt te leggen.

Probleem is alleen dat verteller Victoria Coope, die de taak heeft de koe ’om te leggen’, met een technisch probleempje kampt. Dit wordt soepel opgelost door Sjaak, de eigenaar van de koe. Die roept: „Witje gaat dood.” De bakker, die ziet dat de koe overeind blijft, reageert al even ad rem met: „Het ziet er wel heel pijnlijk uit.” De zaal geniet hoorbaar.

Onder het publiek veel leerlingen van de jongere musicalgroepen van de Jeugdtheaterschool, zoals Lisanne en Marit (beiden 10 jaar). Ze vinden het prachtig. „Ze willen later allemaal heks worden”, zegt Marits moeder Suzanne, die lovend is over de voorstelling. „Ik had eigenlijk een lager niveau verwacht. En de decors en kostuums zijn prachtig”, oordeelt ze.

Kostuumgroep

Dat laatste is mede te danken aan Connie Winters, die als vrijwilligster deel uitmaakt van de kostuumgroep. Deze groep, die in september voor deze musical begon, werkt veelal thuis. Connie doet dit al sinds haar zoon Kevin Pieterse (22) bij de Jeugdtheaterschool begon. Hij is meegekomen naar de voorstelling en kijkt positief terug op zijn tijd bij de Jeugdtheaterschool. „Het was een veilige haven om te starten in het theater. Een goede leerschool waar je de kans krijgt om te ontdekken waar je sterke kanten liggen”, vindt Pieterse, die inmiddels scenografie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten studeert.

Joke Scholtes (81) geniet als trotse oma van Amber Leemans (22), die de bakkersvrouw speelt. „Ze doet het zo graag. Ze was een jaar gestopt, om zich vooral te wijden aan haar studie antropologie. Maar ze kon dit toch niet missen.”

Gisteren, 16:01

’Kromkommers’ en ananasblad-schoenen op Veggie Fair Vijfhuizen

nieuwleestijd 2 min

’Kromkommers’ en ananasblad-schoenen op Veggie Fair Vijfhuizen

2 min leestijd

Het is zondag gezellig druk tijdens de VeggieWorld Winter-Fair 2017, die in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen wordt gehouden. Veggie-hot chocolate of veggie shoawarma, er is van alles te zien en te proeven op deze tweedaagse beurs.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Bezoekster Helena Sluijk uit Heemstede zit aan een kopje koffie. „Dit zijn altijd erg leuke beurzen, met betaalbare producten. Ook in andere plaatsen in Nederland houden ze deze beurzen, die heb ik zo nu en dan bezocht. Zelf ben ik sinds zes jaar veganist, mede omdat ik tegen dierenleed ben. Al eerder was ik vegetariër geworden omdat ik op internet foto’s van biggetjes en lammetjes zag onder erbarmelijke omstandigheden. Ik dacht: waarom eet ik eigenlijk vlees? En vervolgens dus ook geen zuivel en honing meer.” Het is een brede gemeenschap, weet Sluijk. „Ook supermarkten als Jumbo en Albert Heijn gaan steeds meer veganistische producten verkopen. De AH in Heemstede heeft een enorm assortiment.”

Ananasleer

Bij een Veggie-markt ben je geneigd te denken aan geitenwollensokkentypes die - gehuld in hippiekledij en op sandalen - producten aan de man brengen. Niet is minder waar. Over kleding en schoeisel wordt hier dus wel degelijk goed nagedacht. Neem bijvoorbeeld de stand van En& Schoenen: ’én vegan én fair’. Je kunt er schoenen gemaakt van ananasbladeren aanschaffen. „Het voordeel van deze producten is dat er geen dierlijke materialen worden gebruikt, dus geen leer”, legt Laura Straver van En& uit. „Het materiaal is een bijproduct van de ananasoogst. Arme Philipijnse boeren slagen er in om daar extra inkomsten uit te halen. De ananasbladeren worden in grote ’draden’ naar Europa geëxporteerd, waar ze tot schoenen worden verwerkt. Ook worden er tassen van gemaakt.”

Buiten sneeuwt het flink, een dameskoor zingt geheel in stijl de kerstklassieker ’White Christmas’. Bij ’Kromkommer’ nuttigen aanwezigen een lekker soepje van gekke, vreemd gegroeide groenten. Zonder suikers en vrij van lactose- en gluten. Uiteraard is er een eigen facebookpagina. Dus: ’join the krommunity’ als je tegen voedselverspilling bent.

Niet alleen is er veel informatie te krijgen bij de stands, er zijn ook bloggersmeetings, kookdemo’s en lezingen met titels als ’Vegan lifestyle: wat is het en hoe doe je het?’. Ondertussen genieten Nills en Janine uit Amsterdam van een ’sea shawarma’ en een ’Dutch weedburger’. Daar zit dus zeewier in. „Heerlijk, aan te raden”, zegt Nills. Dutch Weedburger is gevestigd in de Amsterdamse Nicolaas Beetsstraat en gaat dit soort beurzen over, niet enkel in Nederland, maar ook in Parijs, Londen en Hamburg, legt Marije Brouwer uit. „Het is een mooi product zonder dat er landbouwgrond nodig is, of zoet water. Zonder dierenleed, voor een beter milieu en heel gezond. Ons zeewier is afkomstig van gecontroleerde teelt bij een zeeboerderij in de Oosterschelde. ”

9 dec. 2017

Hoe Hoofddorpse Yara Alassadi haar geluk verdient

nieuwleestijd 5 min

Hoe Hoofddorpse Yara Alassadi haar geluk verdient

5 min leestijd

Ze zou droevige verhalen kunnen vertellen. Zo zat Yara Alassadi (20), om van Syrië naar Nederland te komen, vier dagen achter elkaar in een donker hoekje van een vrachtwagen met haar vader. ,,En het voelde alsof we er nooit uit zouden komen.’’ Liever praat de Hoofddorpse over geluk, het geluk dat je ’kunt verdienen’. ,,Als je andere mensen iets geeft, hoop of geluk bijvoorbeeld, geeft dat jou ook geluk.’’ Donderdag luistert ze de verhalentafel op, die als thema geluk heeft. Vandaag een voorproefje.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Ze vindt het fantastisch in Hoofddorp waar ze neerstreek na het aanmeldcentrum, vier azc’s en een eerste huis in Rijsenhout. Yara voelt zich er veilig, ook als ze ’s nachts over straat gaat. De gezichten op straat of in het Cultuurgebouw - dat ze van binnen en buiten kent - beginnen vertrouwd aan te voelen.

Maar toch: als een ballon klapt, kan ze geschrokken opspringen. Met een harde klap is ze dan terug in het Damascus waar ze vijf jaar lang tussen explosies en gewapende mannen woonde. Feestjes met harde muziek zijn ook niet aan haar besteed. Ze mag dan aan de oorlog zijn ontsnapt, de oorlog zal wel nooit uit haar verdwijnen.

Contacten met achtergebleven familieleden en vrienden, laat ze bij voorkeur via Facebook lopen. ,,Daar sta je met een glimlach op je foto’s, zie je niet de verdrietige momenten.’’ Whatsappjes en telefoontjes confronteren je veel meer met de realiteit. En die kan schrijnen. Wat zegt ze bijvoorbeeld wanneer de mensen aan de andere kant gestrest zijn over hun leven en hopen die dag nog niet dood te gaan? Dat zij stress heeft over de vraag of ze dit jaar wel voldoende punten behaalt om door te kunnen met haar studie psychologie?

Maar ja, het is zoals het is. Zo vindt ze het prachtig hoe Nederland haar kansen biedt. Hoe ze - drie jaar nadat ze op een parkeerplaats bij Amersfoort uit de vrachtwagen van een mensensmokkelaar klom - aan de Vrije Universiteit studeert.

Thuis voelen

Zeker, ze moest flink achter dingen aan gaan. Dat vluchtelingen al in hun azc-tijd recht hebben op intensieve cursussen Nederlands, wordt daar niet aan de grote klok gehangen. Maar toen ze dat eenmaal van ’hele aardige mensen’ had gehoord, kwam ze tot twee cursussen tegelijk. Want hoe kun je je thuis voelen in een land wanneer je de taal niet goed beheerst en de cultuur niet kent? Toen ze vorig jaar merkte dat haar zussen juist niet vooruit kwamen in hun internationale schakelklassen, gaf ze de aanzet tot een zomerschool.

Een plek moest het zijn waar jonge vluchtelingen ook echt zouden voelen dat ze in Nederland zitten en wat dat voor land is. ,,Dat gevoel krijg je niet wanneer je je schooldagen slijt tussen andere vluchtelingen en kinderen uit Polen en je thuis ook al geen Nederlander spreekt.’’

Ze dacht dat de school vijf leerlingen zou tellen, er kwamen er 27. En Yara, die in de zes maanden voor de zomerschool eindexamen had gedaan op vwo-niveau, verzorgde lessen Nederlands. ,,Ik weet namelijk wat buitenlanders moeilijk vinden aan de Nederlandse taal’’, zo redeneerde ze. ,,Alleen al het gebruik van het woordje ’er’ is erg complex.’’

De Nederlandse cultuur nam ze gelijk mee. Dat we hier beschuit met muisjes eten bij de geboorte van een kind. En dat mannen hier wél de afwas doen.

Ook gaf juf Yara haar cursisten mee dat het hier als onbeleefd wordt beschouwd wanneer je - zoals Syrische vrouwen gewend zijn - je mannelijke gesprekspartner niet aankijkt. Een handdruk hoort in Holland ferm te zijn. Slapjes knijpen in vingers is taboe.

De editie van dit jaar was nog een maatje groter, met 41 studenten, en loopt nu zelfs door. Yara was een van de ambitieuze organisatoren. Zo betrok ze heel bewust jongeren bij de school die niet zo leergierig en actief leken. Door ze met ideeën te laten komen en taken te geven als koken, liet ze ze voelen ’ergens nuttig te zijn’.

Vertrouwen

Het werkte: na een weekje ontstond er een dusdanig contact dat ook deze jongeren haar in vertrouwen namen. Zo kreeg ze te horen dat ze boos waren die dag. Of dat ze wel degelijk wilden studeren, maar niet wisten hoe ze dat moesten aanpakken. Dat liet Yara zich geen twee keer zeggen. Vol liefde schetste ze de mogelijkheden in die richting of hielp ze bij het inschrijven voor een cursus. Merkte ze dat jongeren psychische problemen hebben, dan vertelde ze graag dat een psycholoog hier ’niet alleen voor gekke mensen is’. ,,Ook bij stress kan een bezoekje helpen.’’

In vluchtelingenkringen wordt nu vaak te lang gewacht voordat zo’n stap wordt gezet, is haar indruk. ,,Mensen zijn dan soms al op het punt dat ze zichzelf willen doden.’’

Waarom ze zich zo inspant voor anderen? ,,Omdat ik me voor veel dingen verantwoordelijk voel. Dat ben ben ik ook gewend, als oudste dochter.’’ En wat zei ze toen haar vader in 2014 aangaf Syrië te willen verlaten omdat hij niet langer de regeringsvriendelijke reportages kon maken die de televisie van hem verlangde en een verzoek om ontslag niet werd ingewilligd? ,,Ik ga met je mee.’’

Het was niet omdat ze hem kon beveiligen, maar meer om zijn gezondheid in de gaten te houden. Hij heeft nierproblemen en een hart dat het wel eens kan begeven bij een overmaat aan stress.

In een persbericht over de verhalentafel wordt aangehaald dat verteller Yara Alassadi ’vele mensen in haar omgeving heeft geïnspireerd.’ De Hoofddorpse vindt het prachtig klinken, maar benadrukt dat het haar daar nooit om te doen was. Ze wil ’gewoon helpen’. Dat maakt haar écht gelukkig. Daar komt nog bij dat ze, door bezig te zijn, op de been blijft. Doet ze even niets, dan spoken al snel beelden rond in haar hoofd. Bijvoorbeeld van haar oude huis dat zo barstensvol boeken stond. Maar ook aan het leven dat ze in Syrië leidde, de vele musea die ze in haar jeugd heeft bezocht en die ze misschien nooit meer zal zien.

Hoe graag ze anderen ook helpt, zelf wil ze dingen eerst uitproberen. Aan de bel trekt ze pas wanneer ze ergens niet uitkomt. Zo riep ze de hulp van een vriendin in toen het eerste werkstuk voor haar studie, over de invloed van videogames op agressie, onvoldoende scoorde. Het leerde Yara direct wat het probleem was: ze wilde het zo goed doen dat ze er te veel details bij had gehaald.

Verhalentafel

De verhalentafel waaraan Yara Alassadi haar verhaal vertelt, is donderdag 14 december van 15.00 tot 17.00 geopend.

De tafel is opgesteld in het Historisch Museum Haarlemmermeer aan de Bosweg, waar nog tot 15 januari de expositie ’Pioniers in de polder’ te zien is. Oude en nieuwe pioniers vertellen daarin over hun leven in Haarlemmermeer, maar ook over het leven dat ze daarvoor hadden.

Als een van de nieuwe pioniers deelde Yara haar toekomstdroom of -wens met de bezoekers. Doel nummer één blijkt het afronden van haar studie psychologie te zijn die ze in september in het Nederlands begon en inmiddels in het Engels voortzet, als een van de internationale studenten aan de VU. Heeft ze haar bul op zak, dan hoopt ze te gaan werken in het land waar ze zo van is gaan houden. Als alles meezit, krijgt ze over een jaar ook de Nederlandse nationaliteit.

Het zou voor het eerst in haar leven zijn dat ze een nationaliteit bezit. In Syrië hadden haar zussen en vader de vluchtelingenstatus. Het vloeide voort uit de vlucht die haar opa, een Palestijn, in 1948 maakte. Toen de joodse staat werd gesticht, week hij uit naar buurland Syrië.

,,Omdat mijn moeder Syrische is en we in een gewoon huis woonden, heb ik daar nooit zo bij stilgestaan. Toen het voor mijn vader lastig werd op het werk, werd het anders. En omdat we geen paspoort hadden, gaf het extra gedoe toen we de grens met Turkije over wilden.’’

Gisteren, 13:57

Bedenker hoopt op terugkeer van Happy New Vennep

nieuwleestijd 2 min

Bedenker hoopt op terugkeer van Happy New Vennep

2 min leestijd

Verbitterd is de bedenker en medeorganisator van Happy New Vennep niet. Graag zet Ruud Vinke in de toekomst in Nieuw-Vennep weer een gratis oud-en-nieuwfeest op poten. Maar zo’n evenement kan niet zonder een flinke subsidie. Ook hoopt hij dat het Vennepse bedrijfsleven dan een grotere rol gaat spelen dan tijdens eerdere edities en mikt hij op de inzet van lokale organisaties.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Vinke nam het initiatief voor het oud-en-nieuwfeest. Het Venneperplein was tijdens de jaarwisseling van 2008-2009 voor het eerst het toneel van een gratis toegankelijk openluchtfeest. Vinke, destijds nog jongerenwerker bij Meerwaarde, werkte de eerste jaren nauw samen met Freddy Scheffer, die toen horecazaak De Bolle Olifant bestierde.

Vinke wilde met het evenement een probleem oplossen. Jarenlang was het in Nieuw-Vennep traditie om na de jaarwisseling bij de brug in het centrum te verzamelen en daar een vreugdevuur te ontsteken. De sfeer werd soms rellerig en regelmatig ontstond schade aan het wegdek op de brug. ,,De bommen vlogen je daar om de oren.’’ Volgens Vinke heeft Happy New Vennep de gemeenschap heel wat geld gescheeld, aangezien de schade in het dorp veel minder werd.

Op het hoogtepunt kreeg de organiserende Stichting Onder het Vriespunt meer dan 42.000 euro subsidie. In 2009 trok Happy New Vennep liefst vijfduizend bezoekers, vertelt Vinke. ,,Dit is uniek. Ik voel me trots dat ik dit heb kunnen doen’’, blikt hij terug op het afgelopen decennium.

Vorig jaar moest de stichting het doen met 34.000 euro, voor de editie 2017-2018 kreeg ze 20.000 euro. ,,Vorig jaar hebben we toeleveranciers al de duimschroeven aangedraaid’’, aldus Vinke. Een groot deel van het budget gaat naar de beveiliging, maar ook de hekken, de stroomvoorziening en de techniek kosten geld. Entree heffen was geen optie, omdat dan groepen worden buitengesloten. Aan drankverkoop werd nauwelijks verdiend, aangezien bezoekers meestal al ’in de olie’ waren.

Zwartepieten wil Vinke niet. ,,Nieuw-Vennep mag blij zijn dat het bijna tien jaar zo’n evenement heeft gehad.’’ De afgelopen jaren werkte hij prettig samen met Jeroen Stammes, ook Sylvia Potman van horecazaak Sylvia’s Leeuwtje deed mee aan Happy New Vennep. Toch had Vinke op een grotere bijdrage gehoopt van het lokale bedrijfsleven en organisaties als dorpsraad of Oranjevereniging Beatrix.

Op de plek waar vroeger na de jaarwisseling in Nieuw-Vennep allerlei dingen in brand werden gestoken, ligt al jaren een nieuwe oeververbinding, de Grote Brug. Op social media worden, al dan niet met een knipoog, opmerkingen gemaakt over een fik op de brug. Vinke zul je daar in elk geval niet zien.

8 dec. 2017

Twin Catering heeft draai weer gevonden

nieuwleestijd 3 min

Twin Catering heeft draai weer gevonden

3 min leestijd

In de nacht van 2 augustus ging een grote loods in Boesingheliede in vlammen op. Daarin was onder meer het bedrijf Twin Catering & partyservice gevestigd. Eigenaar Wino Dirks werd uit zijn bed gebeld en keek die ochtend om zeven uur tegen een rokende puinhoop aan. ,,Je weet niet wat je meemaakt. Het gevoel is dat er iemand sterft’’, verzucht de Venneper.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Het gesprek vindt plaats vijfhonderd meter van de plek des onheils; Twin Catering is met tien werknemers tijdelijk neergestreken in een bedrijfsverzamelgebouw aan de IJweg 501, in de ruimte waarin voorheen het cateringbedrijf van Martinair zat. ,,We hebben precies één dag niet aan onze klanten kunnen leveren. Dat was de dag van de brand’’, zegt Dirks.

Die hele gebeurtenis staat hem nog zeer nabij. ,,We waren net terug van vakantie. 27 jaar geleden ben ik dit bedrijf begonnen, op die locatie. Aanvankelijk huurde ik een stukje van de loods. Het is uitgegroeid tot een groot bedrijf. Zeven jaar geleden heb ik het hele pand gekocht. We hadden een keuken van 650 m2.’’ Het gedeelte aan de voorzijde, 350 m2, had hij verhuurd aan Aquaasan Corals. ,,Dat was een mooie oplossing, twee bedrijfjes op één terrein.’’

Camerabeelden

Twee dagen voor die fatale vuurzee had iemand vergeefs geprobeerd brand te stichten bij de ondernemer in zeeaquaria en koralen. Die poging werd met een beveiligingscamera geregistreerd: op de beelden is te zien dat de dader bijna zelf in de fik staat, zegt Dirks.’’

De dinsdagavond voor de brand, Wino Dirks zat thuis in Nieuw-Vennep na te denken over wat er was gebeurd, realiseerde hij zich dat de meeste bedrijven in Boesingheliede ’s zijn beschermd door hekken, om ongenode gasten in de kleine uurtjes te weren. Een hekwerk, dat was misschien ook wel wat voor hem. Helaas, nog diezelfde nacht gooiden onbekenden een molotovcocktail bij Twin Catering, achterin de loods, naar binnen.

Twin Catering levert veel aan bedrijven in de zorg. Dirks somt op uit de losse pols: Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis, Zorgbalans in Haarlem, Amstelring in Amsterdam, maar ook de Raad van de Kinderbescherming en Rijkswaterstaat in Haarlem, Keukenhof, Tropenmuseum, theater Carré. De lijst is lang.

Goed verzekerd

Meteen na de brand heeft Dirks een collegabedrijf in Utrecht gebeld, waarmee hij af en toe bij grote opdrachten samenwerkt. Daar kon hij met zijn productie twee weken terecht. Al vijf dagen na de brand betrok Twin Catering het pand aan de IJweg. ,,Alles leeggehaald. Daarna de werkbanken erin gezet. De koude keuken beneden, de warme keuken boven. Nu draaien we we weer volop.’’

Gelukkig had Dirks zijn bedrijf goed verzekerd.

Twee auto’s waren total loss; daar kon één nieuwe voor worden teruggekocht. Drie wagens werden bij een schadeherstelbedrijf opgelapt. Het klantenbestand is sindsdien wel iets achteruit gelopen, heeft hij met spijt moeten constateren. Waarom, dat weet hij niet precies. ,,Er komt zo veel op je af om dingen te regelen. We moeten met zijn allen nu ook langere dagen draaien. We beginnen eerder en we zijn later klaar. Maar uiteindelijk hebben we het wel met zijn allen opgelost.’’

Wie verantwoordelijk is voor de brandstichting, het blijft gissen. ,,Ik heb altijd het idee gehad dat het te maken had met de Vijfde baan. Het was op 2 augustus een van de drukste dagen op Schiphol. Uiteindelijk is de Polderbaan een uurtje dicht geweest vanwege de rookontwikkeling en ook de A9 is even afgesloten geweest.’’

Wino Dirks heeft ook andere geruchten gehoord, maar die houdt hij voor zichzelf. Van de resultaten van het politieonderzoek heeft hij niets meer vernomen. ,,Ik heb wel tien keer gebeld. Ze zijn druk. De prioriteiten liggen kennelijk elders.’’

Inmiddels is de verbrande loods aan de Schipholweg gesloopt. Alleen de vloer, die helemaal is gescheurd, moet er nog uit. De tekeningen voor een nieuw pand liggen ter goedkeuring bij de gemeente, vertelt Dirks.

Geluk bij ongeluk

Er zat geen asbest in het pand; het gevaarlijke materiaal is toevallig vorig jaar, toen de gemeente een gunstige regeling bood, geheel uit de loods verwijderd. Een geluk bij een ongeluk. ,,Anders was het leed niet te overzien geweest.’’

Wanneer hij weer terugkeert naar de Schipholweg? ,,Voor augustus volgend jaar, dat zou het mooiste zijn. Ik hoop wel dat we een aannemer kunnen vinden. Dat zal niet gemakkelijk zijn: het zijn drukke tijden in de bouw.’’

8 dec. 2017

Rijsenhout wil bus in spits behouden

nieuwleestijd 1 min

Rijsenhout wil bus in spits behouden

1 min leestijd

Zorg dat er in de ochtendspits en ’s avonds een bus naar Rijsenhout rijdt. Dat beroep doet mevrouw Meijer uit Rijsenhout op de gemeenteraad.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

De nieuwe dienstregeling van busbedrijf Connexxion heeft Rijsenhouters een grote zorg opgeleverd. De bushaltes langs de Aalsmeerderdijk worden opgeheven en er rijdt geen bus meer door het dorp. AML Flex, openbaar vervoer op verzoek, is het nieuwe alternatief.

,,Dat vervoer komt bovenop mijn ov-abonnement van 1.200 euro per jaar’’, aldus Meijer. ,,Studenten kunnen dat niet eens betalen. Toen Connexxion erop werd aangesproken, was de reactie ’dan ga je maar met de fiets’. Maar je kunt jonge meiden in deze tijd echt niet met een fiets door de velden sturen. Help ons.’’

Zij overhandigde een petitie voorzien van vele handtekeningen aan verkeerswethouder Derk Reneman (VVD), die ook voor de Vervoersregio Amsterdam verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer. Zijn reactie is dat AML Flex een alternatief is, maar dat Connexxion die door alle veranderingen niet meteen optimaal kan invoeren. Dat kan pas in de loop van 2019.

,,Connexxion weet hoe er in de dorpen over dit punt wordt gedacht, maar kan er niet meteen op inspelen.’’

Het probleem doet zich voor rond zeven uur ’s morgens, als mensen naar hun werk moeten en jongeren naar school of universiteit. Ook thuiskomen rond negen uur in de avond is een probleem.

Forza-raadslid Michel van Dijk had nog wel een tip voor de Rijsenhouters: dinsdag inspreken bij de regioraad van de vervoersregio. ,,Die is verantwoordelijk.’’

9 dec. 2017

Van der Weijden zwemt nacht door in Hoofddorp

nieuwleestijd 1 min

Van der Weijden zwemt nacht door in Hoofddorp

1 min leestijd

Maarten van der Weijden zwemt donderdag 21 december twaalf uur achtereen in Sportcomplex Koning Willem-Alexander. De olympisch kampioen begint om 20 uur met zijn uithoudingsproef die als voorbereiding geldt voor de 200 kilometer lange Elfstedentocht.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Dat Van der Weijden juist in het SKWA van start gaat is niet vreemd. Op dat moment is net de eerste dag van het Nederlands kampioenschap zwemmen achter de rug. Daarom zullen ook veel toppers aanwezig zijn om hun voormalig ploeggenoot aan te moedigen. Los van de sportieve ambities wil Van der Weijden geld ophalen voor zijn foundation. ,,Daarom zou ik het leuk vinden als er mensen meedoen om geld bij elkaar te zwemmen. Dat kan in de eerste twee uur.’’

Voor Nico Zwinkels van zwemclub ZPCH is de komst van Van der Weijden een welkome aanvulling op het programma. ,,Dat Maarten komt is natuurlijk geweldig. Je kan een kwartier mee zwemmen voor 5 euro. Wie wil dat nou niet in een ambiance van een heus kampioenschap’’, aldus Zwinkels.

Meer informatie en opgeven:

wedstrijdzwemmen@zpch.nl.

8 dec. 2017

VVD Haarlemmermeer maakt ruk naar rechts

nieuwleestijd 2 min

VVD Haarlemmermeer maakt ruk naar rechts

2 min leestijd

HAP-wethouder Ap Reinders nodigt VVD-fractievoorzitter Jurgen Nobel uit om drie maanden te leven van een bijstandsuitkering. ,,Dan regel ik dat u die periode voedselpakketten krijgt.’’

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Met die opmerking reageerde een zichtbaar geïrriteerde wethouder van zorg en werk op de keiharde stellingname van Nobel over het sociaal domein. Hij had het over ’opleuken’ van regelingen voor uitkeringsgerechtigden. ,,De reserves van de gemeente worden geplunderd voor de minima’’, aldus Nobel.

Volgens Nobel is er geen sociaal vangnet, maar een ’sociale hangmat’ in Haarlemmermeer. ,,Waar statushouders gretig gebruik van maken. De wethouder van werk zoekt niet de grenzen van de wet op om mensen aan werk te helpen. Iemand die zich het snot voor de ogen werkt achter de transportband op Schiphol heeft de gemeente niet nodig. Nu zitten mensen op de bank te wachten op het maandelijkse subsidieshot van de gemeente. De oplossing is simpel: aan het werk, dan hoef je je hand niet op te houden.’’

Nobel noemt het ’stuitend’ hoe in Haarlemmermeer mensen met een uitkering ’opgeleukte regelingen’ krijgen, terwijl de gemeente drie miljoen euro tekort komt voor het sociaal domein. De gemeenteraad staat voor de vraag hoe daar mee om te gaan.

Proef

Met deze ruk naar rechts van de VVD dreigt Nobel de rechtse partij Forza de mond te snoeren. ,,Wat ik wilde zeggen heeft de heer Nobel al gedaan’’, aldus fractievoorzitter Paul Meijer. Maaike Ballieux van GroenLinks noemt het ’schandalig’ dat de VVD het heeft over het opleuken van regelingen voor minima. Zij wijst er op dat bij een proef in Nieuw-Vennep veel bijstandsgerechtigden ingingen op een uitnodiging van de gemeente om te kijken of en hoe ze aan werk kunnen komen. En dat mensen met een verstandelijke beperking daar niets aan kunnen doen. ,,Dit is een ingewikkeld onderwerp. Daar met oneliners over praten is stuitend.’’ Chris Vonk (PvdA): ,,De meeste mensen zitten niet op de bank omdat de gemeente het ze zo makkelijk maakt.’’

Wethouder Reinders, die volgens Nobel niet genoeg doet om voor werk te zorgen, bestrijdt dat er te weinig gebeurt. ,,De maatregelen die we nemen zijn goed. Er zijn grenzen aan wat kan, dat is de afgelopen jaren gebleken. Het is moeilijk statushouders aan werk te helpen.’’

Nobel ging overigens niet in op het aanbod van de wethouder. ,,Ik werk hard voor mijn inkomsten. Als u dat ook doet lossen we het probleem op’’, zei hij tegen Reinders. Die reageerde door te zeggen dat Nobel ’een gebrek aan realiteitszin’ heeft.

VVD-wethouder Derk Reneman van financiën reikte zijn fractievoorzitter maar ook collega-wethouder Reinders de hand. ,,We moeten niet steeds kijken of er wel of niet geld genoeg is, maar ons richten op wat er nodig is. Er is minder onderscheid tussen de partijen in de gemeenteraad dan nu lijkt. Wij doen wat nodig is. We willen binnen het budget blijven dat we van het Rijk krijgen, met een slimme efficiënte aanpak.’’

8 dec. 2017

Vlag niet welkom in raadszaal Haarlemmermeer

nieuwleestijd 1 min

Vlag niet welkom in raadszaal Haarlemmermeer

1 min leestijd

Er moet een Nederlandse vlag staan in de Hoofddorpse raadszaal, naast een vlag van Haarlemmermeer, vindt Paul Meijer van Forza. Net zoals op voorspraak van de SGP in de Tweede Kamer gebeurt.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Daar denken de vele andere partijen van Haarlemmermeer graag in mee. Chris Vonk vindt dat er, gezien het internationale karakter van Haarlemmermeer met Schiphol binnen de grenzen, ook een Europese vlag bij moet.

Sophie van de Meeberg (HAP) vindt dat er dan ook wel een regenboogvlag bij kan voor homo’s, lesbiennes en andere anders dan heteroseksueel geaarden. Dat gaat Arjo van Bezooijen (Christenunie-SGP) dan weer te ver. ,,Alleen een Nederlandse vlag is akkoord.’’

Hoes

Het voorstel van Forza lokt vele meningen uit. Burgemeester Onno Hoes heeft er zo zijn eigen kijk op. ,,Als burgemeester van Maastricht heb ik gewoon de Nederlandse vlag in de raadszaal laten neerzetten. Zonder discussie met de raad, dat ging een stuk sneller dan hier.’’

Het is dit gevoel voor humor van Hoes dat in Haarlemmermeerse in goede aarde valt. Tijdens het vragenuurtje van de gemeenteraad komt Pablo Meegdes van D66 met twee vragen.

,,Welke zal ik het eerste stellen?’’, vraagt hij aan voorzitter Hoes. Waarop hij zegt: ,,Het liefst heb ik dat u helemaal geen vragen stelt, maar begint u maar met de eerste.’’

Hoes is snel, deze eerste raadsvergadering die hij voorzit. Te snel voor de griffier die hem niet kan corrigeren als Hoes een partij overslaat of vergeet. Het wordt hem allemaal vergeven door de raadsleden.

Patriottisme

Ondertussen moet er nog worden gestemd over de Haarlemmermeerse en de Nederlandse vlag in de raadszaal. Hoes brengt ’de vlaggenparade’, zoals hij het noemt, in stemming. Nicole Mulder van GroenLinks ziet geen toegevoegde waarde.

Mariëtte Sedee (CDA) vindt drie vlaggen op het Raadhuisplein wel genoeg. Joost Koomen (D66) is tegen deze verkapte vorm van nationalisme. ,,Het is patriottisme, dat klinkt een stuk leuker’’, aldus voorstemmer Jurgen Nobel (VVD).

Het voorstel van Forza wordt afgestemd met 21 tegen 14 stemmen.

8 dec. 2017

Motie van wantrouwen tegen Steffens over Van Haeringenplantsoen haalt het niet

nieuwleestijd 1 min

Motie van wantrouwen tegen Steffens over Van Haeringenplantsoen haalt het niet

1 min leestijd

Raadslid Anneke van der Veer vindt dat HAP-wethouder Marjolein Steffens moet vertrekken omdat zij een potje heeft gemaakt van de participatie rond de herinrichting van het Van Haeringenplantsoen in Nieuw-Vennep.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?