Haarlem uitgelicht

Uitgelicht

Haarlem uitgelicht

100 ARTIKELENNIEUW (100)
Gisteren, 22:35

Fakkeltocht glijdt door binnenstad Haarlem

nieuwleestijd 1 min

Fakkeltocht glijdt door binnenstad Haarlem

1 min leestijd

Amnesty International heeft wel eens met slechter weer een fakkeloptocht gehouden.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Maar met code oranje komt het zondag aardig in de buurt. Vallende sneeuw en blubber op straat, zorgen ervoor dat het minder druk is dan in andere jaren. ,,Gelukkig waait het niet”, zegt een van de deelnemers aan de tocht. Toch zijn tientallen sympathisanten op de fakkeltocht door de binnenstad afgekomen.

De route voert van de Witte Herenstraat, via Botermarkt en Vijfhoek naar de Grote Houtstraat. Bezoekers van de kerstmarkt blijven even verwonderd staan om te kijken hoe de groep zich glibberend en glijdend met fakkels door de straten slingert.

De fakkeltocht kent een flink aantal vaste deelnemers, blijkt uit de verhalen. ,,Ik vraag ieder jaar al mijn vrienden en vriendinnen om mee te doen en ze komen altijd”, laat een vrouw weten. Eentje is zelfs helemaal uit Maastricht gekomen. ,,Natuurlijk, het is voor Amnesty.”

Met de jaarlijkse fakkeltocht op 10 december vraagt Amnesty aandacht voor de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens die in 1948 werd vastgesteld. De afgelopen week heeft de organisatie overal in de stad schrijfsessies gehouden. Via brieven wordt zo aandacht gevraagd voor de moeilijke situatie waarin tien mensenrechtenactivisten overal ter wereld verkeren.

Dat de aandacht voor mensenrechten hard nodig blijft, blijkt wel uit de deelname van een Syrische vluchteling met zijn zoontje. ,,Dit is bijzonder. Ik werd gevraagd door mijn mentor Andries of ik mee wilde doen. Het is voor mij de eerste keer. In Syrië zou zoiets niet kunnen.”

De wandelaars worden onderweg begeleid door een groepje dat de omgeving in de gaten houdt. ,,Let op paaltjes’’, klinkt het op bijna iedere hoek van de straat om te voorkomen dat mensen struikelen. Voor de wandelaars die met fakkels door de straten gaan is het geen overbodige luxe: hun aandacht is elders.

Wethouder Jeroen van Speijk loopt ook mee. ,,Vandaag in mijn rol als wethouder, maar het staat dicht bij me. Ik heb voor mensenrechtenorganisaties gewerkt en dan maak je het van nabij mee. Ik moest ooit Jemen uit omdat te gevaarlijk was. ”

Gisteren, 22:29

Buurt blij met groenere Amsterdamsevaart

nieuwleestijd 2 min

Buurt blij met groenere Amsterdamsevaart

2 min leestijd

De nieuw ingerichte Amsterdamsevaart doet in weinig meer denken aan de vierbaans toegangsweg naar de binnenstad.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Het autoverkeer is teruggedrongen tot twee rijbanen en de andere twee rijbanen aan de kant van de huizen maken nu deel uit van een ’leefstraat’ of esplanade in de woorden van de gemeente. De plantenbakken die de afgelopen jaren menig automobilist een doorn in het oog waren zijn eindelijk weg.

Het asfalt is deels blijven liggen, sommige stukken maakten plaats voor een jeu de boules baan en groenperkjes. Er is een grote picknicktafel neergezet, waar mensen gezellig bij elkaar kunnen komen.

Het programma voor de feestelijke opening is zaterdag aangepast vanwege het weer. Tussen de hagelbuien door gooien wethouder Cora-Yfke Sikkema, wijkraadvoorzitter Marcella van Vloten en werkgroepvoorzitter Jan Appel de eerste ballen op de jeu de boules baan. Maar alle toespraken en optredens zijn verplaatst naar café De Poort.

,,Dit moet een plek worden waar buurtbewoners elkaar ontmoeten’’, zegt Van Vloten bij de heropening.

De buurt en de politiek waren het snel eens over de plannen voor de versmalde weg. Toen de plannen goed doordrongen tot de automobilisten, barstte op Facebook een storm aan kritiek los. ,,Er was veel onbegrip over het besluit om asfalt in te ruilen voor ruimte voor de buurt. Maar wij zijn blij met de nieuwe Amsterdamsevaart”, zegt Van Vloten.

Een groepje wijkbewoners heeft zich de afgelopen maanden hard gemaakt voor een mooie invulling van de straat. Voorzitter Jan Appel van de werkgroep heeft zich zaterdagmiddag voor de gelegenheid in een felgroene overall gehesen. ,,Het was hard werken, maar alle lof voor wethouder Cora-Yfke Sikkema en landschapsarchitect Martijn Al. Ze hebben ons als bewoners de ruimte gegeven om met ideeën te komen voor de herinrichting.”

Het ging bij de herinrichting niet alleen om het terugdringen van het verkeer en het scheppen van ruimte voor extra groen. Er zit ook een sociale kant aan het verhaal. Jongeren die niet goed wisten wat ze willen met hun loopbaan of waar hun talent ligt, kregen de kans om stage te lopen en zo te leren of een baan in het groen iets voor ze is. Deelneemster Dewi heeft er veel aan gehad, zegt ze. ,,Ik wilde graag wat leren en iets voor Haarlem betekenen. Dat heb ik nu kunnen doen.”

Het zag er volgens oud-ambtenaar en stedenbouwkundige Ronald Fukken lange tijd naar uit dat nu juist de twee rijbanen aan de kant van de werkplaats van Pro Rail zouden worden afgesloten en helemaal worden verwijderd. ,,Maar daar schoot de buurt niets mee op. Ik heb daarop zelf een schetsje gemaakt en aan de wijkraad laten zien. Dit is beter voor de buurt en nog veel goedkoper ook.”

Wethouder Sikkema hoopt dat de huidige inrichting van de Amsterdamsevaart niet te lang zo blijft. ,,Want wat we als gemeente het liefste willen is dat hier over tien jaar weer water stroomt.”

Gisteren, 22:27

Schuifeltempo bij kerstgezelligheid in binnenstad Haarlem

nieuwleestijd 2 min

Schuifeltempo bij kerstgezelligheid in binnenstad Haarlem

2 min leestijd

De Kerstmarkt kreeg deze zondag waar doorgewinterde fans van het decemberfeest al jaren op hopen: sneeuw. Die bood bezoekers van de Haarlemse binnenstad even een feeëriek witte aanblik. Maar alras werd het plaveisel moeilijker begaanbaar door smeltende sneeuwsmurrie.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Was het niet de winterse neerslag zelf, dan wel de door het KNMI afgekondigde weercode Oranje, die veel potentiële klanten deed besluiten om zich zondagmiddag met een kop chocolade bij de warme sfeer van houtkachel of openhaardvuur te nestelen. Toch is het schuifeltempo langs de honderden kramen niet veel hoger dan bij vorige edities. Daar zorgt de glibberigheid wel voor.

Zaterdag om elf uur is het nog droog als de deur van de Gravenzaal opengaat, en koningin-moeder Emma de bordestrappen afschrijdt. Ze wordt opgewacht door tijdgenoten in klederdracht. Voor het publiek is het uitzicht beperkt omdat een Glühwein- en een wafelkraam het zicht op het voormalige jachtslot van Floris V benemen. Emma zet in een koetsje koers naar de Schagchelstraat, die zij voor de gelegenheid eigenhandig omdoopt tot ’t Straatje van Emma. De rest van de dag houdt zij domicilie bij grimeurswinkel Studio Stim.

Op zo’n zaterdag twee weken voor kerstavond gebeurt er meer om de stad in de juiste stemming te brengen. In de Grote of St.-Bavokerk zijn verschillende muzikale intermezzo’s. In het Noord-Hollands Archief bieden kunstenaars van KZOD aan het Antonius Genootschap van de Groenmarktkerk een cheque van vijfhonderd euro aan, bestemd voor een kerstdiner voor minderbedeelden. ’s Middags trakteren zij alvast zo’n veertig mensen op een high tea.

Zang en muziek zijn als altijd onlosmakelijk met kerst en eindejaar verbonden, het zij in de vorm van Nico-Haak-achtige kerstteksten die zondags in de Zijlstraat uit speakers schallen: als je maar wilt rijmt ’kerst’ heus wel op ’best’. Het nieuwste liedje klinkt op het eind van de Grote Houtstraat: ’A babyboom in Bethlehem’, noem het maar voortzingend inzicht.

Zondag blijven een paar kramen leeg staan. Maar verder is het braderie-aanbod in alle geuren en kleuren aanwezig. Bij Jamin verkopen ze in een stand bij het Proveniersplein ’Sint-restanten’. Aan het begin van de Koningstraat zijn zondag de sfeerkaarsen van Candlelight verkrijgbaar. Ter hoogte van speciaalslijterij Liquid Gold staat traditioneel de negenkoppige jachthoornblazersgroep Panneland uit Vogelenzang opgesteld. Je zou er niet raar van opkijken als er zomaar een rendier uit de Stoofsteeg zou komen stappen. Verder is er een hoog pantoffel-, plaid- en warme-sokkengehalte. Er zijn koeienhuiden om knus op te zitten, er wordt gebarbecued en worst gerookt. Erwtensoep, Glühwein, broodjes beenham of warm vlees doen het goed. Kerstpuntmutsen zijn er in alle soorten en maten, net als allerhande andere artikelen die op een markt als deze alleen maar thuishoren omdat je er kerst of (beter nog!) X-mas voor kunt zetten.

Het koor ’Cero Dos Tres’ zingt zondag zijn kerstliederen en popsongs eerst in de Gravenzaal en anderhalf uur later in de Bakenesserkerk aan het Vroonhof die voor de Haarlemse kerstmarkt eigenlijk wel wat excentrisch ligt. Terug op de Grote Markt zien we een standje met kerstbomen uit sloophout.

Maar het ’allerkerstigst’ is misschien wel de kraam van stadsgenote Liat Azulay. Zij verkoopt kerstboompjes als boomdecoratie, gefiguurzaagd uit het hout van de spar die vorig jaar op de Markt als kerstboom dienst deed. ,,Zo’n boom heeft er tientallen jaren over gedaan om zo groot te worden, en dan moet je die na een maandje dumpen of versnipperen..? Als kerstversiering is ie nu een mooi tweede leven beschoren. Ik hoop er maandag nog eentje aan burgemeester Jos Wienen aan te kunnen bieden.’'

9 dec. 2017

Veel kritiek op bouw langs Spaarndamseweg Haarlem

nieuwleestijd 1 min

Veel kritiek op bouw langs Spaarndamseweg Haarlem

1 min leestijd

De bouwplannen voor de voormalige Carpet Right-kavel langs de Spaarndamseweg in Haarlem stuiten niet alleen bij omwonenden op veel weerstand. Ook in de gemeenteraad klinkt veel kritiek op hetgeen de gemeente hier mogelijk wil maken.

Verder Lezen?


Toegang tot onze beste artikelen vanaf €9,99 per maand.

Al Abonnee?

Ontwikkelaar HUVA heeft de kavel aangekocht en wil hier een woongebouw neerzetten dat tot 38 meter hoogte reikt. Op de begane grond moet detailhandel komen met een oppervlak van bijna 1800 vierkante meter.

Onder het complex komt een parkeerkelder en aan de achterkant op het dak van de winkel nog een parkeerdek. Dat dek is via een woonstraat aan de achterzijde bereikbaar. De ontwikkelaar wil hier ongeveer 41 appartementen maken waarvan maximaal acht in de sociale sector.

Omwonenden gaven al eerder aan grote moeite te hebben met vooral de hoogte van het gebouw en de parkeerontsluiting via de woonstraat. Donderdagavond bleek in de raadscommissie Ontwikkeling dat ook een groot deel van de raad kritiek heeft op de plannen.

Er was alom grote verbazing dat er hier nog detailhandel mag komen. In de dit jaar vastgestelde detailhandelsvisie van de gemeente is namelijk vastgelegd dat detailhandel langs de Spaarndamseweg moet worden verplaatst naar het gebied bij Ikea.

Ook het beperkte aantal sociale sectorwoningen riep de nodige kritiek op. ,,Kom met een normaal, goed aantal’’, opperde Marceline Schopman (PvdA). Ook VVD’er Joris Blokpoel vond dat er hier meer sociale woningbouw moet komen.

Het parkeerdek en de ontsluiting via de woonstraat konden op weinig enthousiasme rekenen bij de raadsleden. Eigenlijk kon alleen D66’er Misja de Groot zich wel vinden in de plannen.

Wethouder Jeroen van Spijk (D66) wees er op dat het bestemmingsplan hier wel detailhandel toestaat. ,,Maar wij hebben het liever ook niet, ik ga daar met de ontwikkelaar over stoeien.’’ Hij zegde toe ook met de buurt in gesprek te gaan.

9 dec. 2017

Nieuw plan voor windmolens Schoteroog

nieuwleestijd 2 min

Nieuw plan voor windmolens Schoteroog

2 min leestijd

Er ligt een nieuw plan voor de vervanging van de vier windmolens op Schoteroog in de Waarderpolder. Vooralsnog ligt de provincie echter dwars. Reden: de nieuwe molens krijgen twee rotorbladen in plaats van drie, zoals bij de huidige molens.

Verder Lezen?