Bewegend Verleden: De landing van Sinterklaas in Zandvoort, 1949 [video]

Dit artikel krijgt u cadeau van ons

2 min leestijd
Bewegend Verleden: De landing van Sinterklaas in Zandvoort, 1949 [video]

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de landing van Sinterklaas in Zandvoort, 1949.

Het was een bijzondere aankomst van Sinterklaas in Zandvoort, in 1949. Hij arriveerde 26 november om 14 uur vanuit de Noordzee. Niet met de stoomboot, maar met een amfibievoertuig uit de Tweede Wereldoorlog: een Dukw.

Het gezelschap reed naar de Strandweg waar ze werden opgewacht door de Zandvoorste Muziekkapel en zijn paard.

Dat paard had er niet veel zin in, noteerde Haarlems Dagblad: ,,De Sint stapte op een vurige schimmel die de goede Heilige tot hilariteit van het talrijke publiek maar nauwelijks in bedwang wist te houden.”

Dat signleerde ook de verslaggever van de Zandvoortse Courant: ‘Toen Sint-Nicolaas boven aan de Strandweg te paard wilde klimmen, bleek dat enige moeilijkheden op te leveren. Sint was echter niet bang en hield de teugels van zijn huppelend ros stevig vast’.

Het bokkige paard werd ook vastgelegd op de film van de intocht van 1949:

De inkomst had een bijzonderheidje. Voor het eerst werd in Zandvoort één sinterklaasintocht gehouden voor iedereen op dezelfde dag, in plaats van allerlei intochtjes die allerlei Zandvoortse verenigingen organiseerden, zo meldde Haarlems Dagblad.

Het was erg druk in Zandvoort, die 26e november. Duizenden kinderen waren aanwezig, zelfs uit Haarlem en Amsterdam.

De kinderen vormen een stoet. Met de Sint en de Pieten vertrokken ze naar het raadhuis gaan waar de burgemeester Van Fenema ze toesprak vanaf het bordes.

Na een toespraak zei Sinterklaas ‘dit jaar voor Zandvoort zijn inkopen uitsluitend bij Zandvoortse winkeliers te doen’. Indertijd blijkbaar ook al een item.

De Sint gaf ook cadeautjes. De burgemeester kreeg zes enveloppen ‘met inhoud’ voor onder meer de wijkverpleging het Comité Verzetsmonument.

Sinterklaas sloot af in het inmiddels verdwenen Monopole Theater. Tien grote kisten met cadeaus werden binnengebracht voor de kinderen van gymnastiekvereniging OSS. ,,Het scheelde niet veel of één brutaal jongetje ging in de zak, maar gelukkig liep ook dat goed af’’, aldus de Zandvoortste Courant.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)