Zwart-wit: Onnieuws

Zwart-wit: Onnieuws
In tijden waarin nepnieuws de leugen verdringt, zouden we bijna vergeten dat er ook nog onnieuws bestaat. Ongelogen nieuws waarvan je al bij het lezen van de kop erboven denkt, nou én! En toch lezen we zo’n bericht tot de laatste punt. Je weet immers maar nooit welke roddels voorbij komen.

Een voorbeeld? Iemand is met gefilmde bedscènes van Patricia Paay aan de haal gegaan. Bij zo’n bericht hoeven we de beelden niet te zien, met wat fantasie vullen we het plaatje in. En voor wie dat niet lukt zijn er talloze websites die dergelijke avonturen in HD-kwaliteit vertonen.

Soms loopt onnieuws uit de hand, dan ontaardt het in een rel. Bijvoorbeeld als de ene parlementariër de andere fotoshopt en beschimpt als ’dramaqueen’. Niet bepaald netjes en beslist een slechte grap. De ruzie die dan volgt tilt het onnieuws naar het niveau écht nieuws voor alle serieuze media. Terwijl die juist ’knettergekke’ manipulaties moeten terugduwen in het vergeethoekje waarin ze thuishoren.

Die laatste rel laat vrezen dat er nog veel gefotoshopt nepnieuws, onnieuws en ware leugens van eigen bodem op ons afkomen. Na 15 maart, als de stembussen zijn geleegd, is het aan de waarheid van het getal, mits niet gehackt, om orde op zaken te stellen tegen de liegebeesten.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws