Zeilpedo vijf jaar achter de tralies

Zeilpedo vijf jaar achter de tralies
© Screenshot
Een still uit de uitzending van Peter R. de Vries

De Leidse kindermisbruiker Bas R. moet vijf jaar de cel in, in Cambodja. De Cambojaanse rechtbank acht R. schuldig aan misbruik van twee jonge jongens. Dat bevestigt kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. Bas R. runde een weeshuis in het Cambodjaanse Siem Raep.

In 2004 veroordeelde een Nederlandse rechter hem voor het misbruik van een 12-jarige jongen, een leerling van zijn zeilschool in Leiden. Ondanks een lesverbod gaf hij later toch weer zeilles aan jongeren. Na een reportage in het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries verdween hij van de radar.

Enige jaren later dook hij op in Cambodja, waar opnieuw signalen van kindermisbruik aan het licht kwamen. Hij zou zich hebben vergrepen aan vijf kinderen.

De veroordeling kwam moeilijk tot stand. Misbruikte kinderen en hun ouders zouden gedurende het proces zijn omgekocht om hun getuigenis in te trekken. In 2011 werd hij op borgtocht vrijgelaten, bij gebrek aan bewijs. Informatie over zijn Nederlandse veroordeling was in Cambodja bijvoorbeeld niet bekend.

Dat lag aan de Cambodjaanse autoriteiten, verklaarde een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. ,,Nederland heeft geen rechtshulpverzoek van Cambodja ontvangen, en kon dan ook geen informatie verstrekken. Het is niet toegestaan om spontaan justitiële informatie over individuele personen internationaal te delen”, zei zij eerder tegen deze krant.

Sinds afgelopen zomer zat hij opnieuw vast. Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes spande zich de afgelopen jaren in, samen met een lokale partner, om bewijsmateriaal te verzamelen in de zaak. Hans Guijt van Terre des Hommes is blij met de uitspraak van de Cambodjaanse rechter. „Het gaat niet alleen om de persoon van Bas R., maar ook de afschrikwekkende werking die een veroordeling heeft. Veroordeelde kindermisbruikers weten nu dat ze niet langer straffeloos naar het buitenland kunnen gaan om daar opnieuw de fout in te gaan.”

Reisgedrag

Terre des Hommes wil het reisgedrag van veroordeelde kindermisbruikers monitoren. Mocht zo iemand geregeld naar plekken afreizen waar kindersekstoerisme voorkomt, kan hij of zij via een rechter een reisbeperking krijgen. „Op die manier stoppen we met de export van ons meest walgelijke nationale product: kindermisbruikers”, aldus Guijt.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws