Rafaël vanaf vrijdag centraal in Teylers Museum Haarlem

Rafaël vanaf vrijdag centraal in Teylers Museum Haarlem
Rafaël vanaf vrijdag centraal in Teylers Museum Haarlem. Foto Michel van Bergen

Teylers Museum in Haarlem besteedt vanaf vrijdag uitgebreid aandacht aan de Italiaanse kunstenaar Rafaël (1483-1520). In het museum zijn meer dan 90 tekeningen en twee schilderijen te zien van de beroemde renaissancekunstenaar en zijn leerlingen.

Het is de eerste keer dat er in Nederland een tentoonstelling wordt gewijd aan Rafaël, die samen met Michelangelo en Leonardo da Vinci het driemanschap van de Italiaanse renaissance vormde.

Het Teylers Museum heeft met 12 tekeningen de grootste collectie Rafaëls van Nederland in bezit. Voor de expositie zijn verder veel tekeningen in bruikleen gegeven door het Albertina Museum in Wenen. De schilderijen zijn in bruitkleen uit de Uffizi in Florence en de Gemaldegalerie in Berlijn te zien. Het is voor het eerst dat schilderijen van Rafaël in Nederland te zien zijn.Het Haarlemse museum kocht de Rafaëls in 1790. Vroeger was de kunstenaar heel geliefd in Nederland, aldus directeur Marjan Scharloo dinsdag. „Ze hingen veel in de grachtenhuizen in Amsterdam.” In de loop van de 19e eeuw veranderde de smaak en kochten rijke particulieren werken van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. „Werken van Rafaël werden in de verkoop gedaan.” Om die reden bevindt zich in Nederland momenteel geen enkel schilderij meer van de Italiaanse kunstenaar.

De tentoonstelling belicht de volledige carrière van de meester, die in Florence, de bakermat van de renaissance, grote roem vergaarde. „Hij zoog er de invloed op van Michelangelo en Da Vinci”, zei conservator Michiel Plomp. „Maar hij creëerde ook een eigen stijl, maakte het over het algemeen natuurlijker.” Hij kreeg ook opdrachten van het Vaticaan. Rafaël overleed al op 37-jarige leeftijd, omdat hij „zich mogelijk te veel had overgegeven aan amoureuze gevoelens”.

De tentoonstelling is 3 maanden te zien en kan niet worden verlengd. „Anders kunnen onze nakomelingen geen tekeningen van Rafaël meer zien”, verklaart Scharloo. „De tekeningen mogen niet te lang aan daglicht worden blootgesteld.” Het museum verwacht 80.000 bezoekers te trekken met de expositie.Meer info via www.rafael2012.nl en www.teylersmuseum.nl

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws