Nabestaande MH17 wil excuses Rusland

Nabestaande MH17 wil excuses Rusland
© foto frans van den berg
Rechts auteur Harold de Haan en daarnaast nabestaande Roel Risah.

Dat Rusland iedere betrokkenheid bij de ramp met de MH17 blijft ontkennen, steekt nabestaande Roel Risah. „Ze moeten openheid van zaken geven. Van mijn part zeggen ze gewoon sorry.”

Dat de schuldigen daadwerkelijk worden veroordeeld, gelooft Risah niet. Rusland levert geen onderdanen uit. Een rechtszaak kan er wel komen, waarbij de verdachten bij verstek worden veroordeeld.

„Ik ben nu al blij dat het onderzoeksteam van Bellingcat met een tweede naam is gekomen. Het is belangrijk dat de schuldigen in ieder geval worden aangewezen.”

Precies op hetzelfde tijdstip dat Bellingcat vrijdag met die nieuwe feiten komt en vlak daarvoor de regeringen van Nederland en Australië formeel Rusland aansprakelijk stellen, komen Risah en nog een twintigtal nabestaanden bijeen bij het nationaal monument in Vijfhuizen.

Lees ook: Poetin analyseert bevindingen over MH17

Niet zozeer om te rouwen, maar dit keer om een boek in ontvangst te nemen over de totstandkoming van het monument.

In de vorm van een lint zijn bomen geplaatst, een soort amfitheater gemaakt met daarin een stalen wand met een gat en een bol met daarop de namen van de 298 slachtoffers, van wie 193 uit Nederland. De eerste zonnebloemen komen al weer op.

De Boeing stortte bijna vier jaar geleden neer in velden vol zonnebloemen. Tijdens de speeches zijn de startende vliegtuigen op de Polderbaan goed hoorbaar en zichtbaar. „Dat is ook het mooie van deze plaats: een beetje afgelegen, maar wel pal naast Schiphol.”

Zus aan boord

Schiphol was immers de plek waar het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 vertrok. „Met aan boord ook mijn zus Daisy en haar man René. Al tien jaar gingen ze twee keer per jaar naar Bali voor vakantie. Altijd op vrijdag, maar uitgerekend deze keer vertrokken ze op donderdag”, merkt Risah bitter op.

„Boven Oekraïne was het toestel koelbloedig uit de lucht geschoten. Zouden die massamoordenaars trots zijn op hun daad? Hebben ze staan juichen toen het in brokken naar beneden kwam? Zouden ze de psychische druk wel aankunnen sinds ze weten dat het een passagiersvliegtuig is? Dat moet toch een blunder zijn geweest, want ik kan me niet voorstellen dat de separatisten doelbewust een passagierstoestel wilden vernietigen, maar een militair toestel op tien kilometer hoogte.”

Daisy en René uit Hoofddorp werden na enkele weken gevonden en geborgen. De familie had de handen daarna vol aan het afhandelen van alle zaken zoals het leeghalen en verkopen van hun huis. Later schoof hij aan bij de stichtingen die nabestaanden helpen en die zich inspanden voor een nationaal monument. Afgelopen zomer werd dat geopend in bijzijn van nabestaanden uit binnen- en buitenland en het koningshuis.

Over de totstandkoming van het monument heeft Harold de Haan het boek ’Voortleven’ gemaakt. Met verhalen van enkele nabestaanden, de ontwerper en met veel foto’s. De teksten zijn in zowel het Nederlands als het Engels. Binnenkort ligt het ook in de boekwinkels.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws