Krant denkt aan juridische stappen tegen scholengemeenschap Laar & Berg

Krant denkt aan juridische stappen tegen scholengemeenschap Laar & Berg
Hoofdredacteur Hugo Schneider.

Hoofdredacteur Hugo Schneider van Holland Media Combinatie is verontwaardigd over het ’kunstje’ dat examenkandidaten van scholengemeenschap Laar & Berg in Laren de Gooi en Eemlander hebben geflikt. ,,Onze reputatie als betrouwbaar medium is in het geding. Daarom onderzoek ik welke juridische stappen we tegen de school kunnen ondernemen.”

Met het verspreiden van nepnieuws wilden de scholieren aantonen dat het gemakkelijk is om onwaarheden in de media te krijgen. Journalisten van Trouw, Algemeen Dagblad, NH Nieuws en de Telegraaf stonken er ook in. Dit alles gebeurde met medeweten en instemming van het schoolbestuur en rector Sannerijn Jansen.

Lees ook: ’Leuk nieuws’ blijkt nep

Kerstbijlage nepnieuws

Schneider: ,,Dit is meer dan een flauwe studentengrap, want het is met instemming van de schoolleiding gebeurd. Ik vind dat onbegrijpelijk en onverantwoordelijk. We zijn willens en wetens op het verkeerde been gezet. Zaterdag 23 december publiceren we nota bene een speciale bijlage met verhalen over dit vreselijke fenomeen en dan worden we zelf bewust in de val gelokt.”

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, noemt de ’opzettelijke misleiding’ zeer kwalijk. ,,Dit doet de hele zaak geen goed. Het toont niet aan dat journalisten hun werk niet goed doen. Het zegt meer over de schoolorganisatie, de onprofessionaliteit ervan.”

Misleiding

Hij denkt dat de krant bij de rechter niet veel kans maakt. ,,Je kunt spreken van misleiding, valsheid in geschrifte, maar maak maar eens aantoonbaar dat dit jouw merk heeft geschaad.”

Docent Alexander Pleijter van de Universiteit Leiden, die masterstudenten journalistiek leert nepnieuws van echt nieuws te onderscheiden, vindt de werkwijze van de scholieren voor een opleiding als de zijne onethisch. ,,Het leidt er toch toe dat mensen denken dat journalisten hun werk niet goed doen.”

Hij zou zijn studenten, als die met zo’n voorstel waren gekomen, hebben tegengehouden. Ook omdat het niet nodig is.

Machteloos

,,Er zijn zat voorbeelden te vinden van verzonnen berichten die de reguliere media halen. Het gaat dan om publiciteitsstunts die mensen op het verkeerde been zetten, zoals Tony Chocolonely die aankondigt naar de beurs te gaan.”

Pleijter ontdekte het bedrog. ,,Dit verhaal is niet onschuldig. Het kan mensen ertoe aanzetten te investeren in bitcoins.” Hij voegt eraan toe dat het elke journalist kan overkomen, incluis hemzelf. ,,Je moet ook proberen om in goed vertrouwen met elkaar om te gaan.”

Bruning: ,,Tegenover opzettelijke misleiding sta je machteloos.” Aan de andere kant zeggen Bruning en Pleijter dat de bedrogen journalisten de hand in eigen boezem moeten steken en de rol moeten vervullen die zij claimen; een belangrijk filter zijn.

Ruurd Oosterwoud van het platform Drog voor kritische nieuwsconsumenten, verspreidt ook nepnieuws met scholieren om ze mediabewust te maken. Hij waakt ervoor dat dat in de media komt.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws