Jeugd

Jeugd

Michael De Cock & Trui Chielens: ’Morgen is een ander land’. Uitg. Querido, €15,99. Vier sterren.

’Morgen is een ander land’, een voorleesboek met prachtige illustraties van Trui Chielens, is gebaseerd op de theatervoorstelling ’Kamyon’ van Michael De Cock en Rudi Genbrugge.

Ofschoon er al meerdere jeugdboeken zijn verschenen die vluchtelingen of asielzoekers als thema hebben, is dat zelden zo zacht, verstild, haast dromerig verteld als in ’Morgen is een ander land’.

Een klein meisje vlucht met haar moeder in de laadbak van een vrachtwagen, verstopt achter een groot paard, uit haar land, waar het oorlog is. Haar zus is dood, haar vader zal in zijn eentje vluchten en oma is te oud. Zij blijft achter.

Snor, de man die hen helpt om hun land te ontvluchten, doet het duidelijk alleen om het geld, maar het kleine meisje ziet geen kwaad in hem. Ook ziet ze de vlucht, zeker in het begin, gewoon als een groot avontuur.

Oma zegt bij het afscheid dat uiteindelijk alles goed komt. ’En als het nog niet goed is, nou, dan is het doodgewoon het einde nog niet’. Daar houdt het meisje zich dan maar aan vast.

Het mooie aan dit boek is vooral dat het grenzeloze optimisme van kinderen hier zo schrijnend naar voren komt. Ze moet alles achterlaten, haar vrienden, haar speelgoed, alles wat bekend is. Maar ze blijft geloven in een goede afloop.

Hanneke van den Berg

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws