IJmuidenaar Lars Bottelier pakt de ’laatste’ druppel tijdens de Brakeboer Trofee

IJmuidenaar Lars Bottelier pakt de ’laatste’ druppel tijdens de Brakeboer Trofee
© Foto HMC/Marcel Tabbers
Het drinken verliep in de eerste ronden niet helemaal vlekkeloos voor Lars Bottelier.

Van de regen merken de 38 deelnemers aan de Brakeboer Trofee weinig. Ze liggen toch al in het water op het kilometer lange parcours. Het voert hen door de haven van Medemblik en met een kleine lus het IJsselmeer op. Lars Bottelier uit IJmuiden is zondag uiteindelijk de snelste man in een tijd van 2.03,90 uur op de tien kilometer. Janine Beckers (2.10,89) uit Zuid-Limburg wint bij de vrouwen.

Het totale programma bestaat uit negen onderdelen met afstanden variërend van vijfhonderd meter tot tien kilometer. De ’warming-up’ op de langste afstand is de 2500 meter.

Timo Dinkelberg uit Rozenburg tikt hierin als eerste aan na 32.17,25 minuten. „Het is mijn eerste keer dat ik gewonnen heb dit seizoen. Vanaf de start zag ik dat ik meteen een voorsprong had. Ik moest dus doorgaan en daardoor was het best wel zwaar”, meldt een trotse Dinkelberg.

Pluvius

Na de Haventocht is het hoofdnummer aan de beurt: de tien kilometer vrije slag, de olympische afstand. Vijf minuten na de start van de 23 mannen zijn de vijftien vrouwen aan de beurt. Ze worden letterlijk ’weggeschoten’.

Het is kennelijk ook voor Pluvius het startsein om even goed de luiken open te zetten. Het geeft wel een mooi beeld bij de drinkpost, waar iedereen beschutting zoekt onder kleurrijke paraplu’s.

Na een kilometer zit de race er al op voor Christian Broodman. „Ik heb de gele boei daar verderop gemist en kreeg een rode kaart. Er zat niets anders op dan toch maar naar het begin te zwemmen en eruit te klimmen”, verzucht hij als hij zijn handdoek om zich heen slaat. De diskwalificatie van de zwemmer van de Amsterdamse club Het Y gaat aan de rest voorbij.

Raceplan

Al snel weet Bottelier zich los te weken, om vervolgens de resterende zes kilometer alleen aan kop te zwemmen.

„Het ging volgens het raceplan. In het begin wilde ik de eerste drie rondjes goed drinken om een basis te leggen. Dat verliep niet helemaal vlekkeloos omdat de bekertjes soms een beetje klem zaten in de houder. Daardoor verloor ik soms de helft van de inhoud”, vertelt de 20-jarige IJmuidenaar als hij weer op de kant staat.

Opeens klinkt een hoop geschreeuw. Jorgos Skotadis rondt de boei in plaats van deze aan te tikken. De Amsterdamse zwemmer van De Dolfijn merkt het op tijd en weet zijn tweede plaats na 2.08,10 uur alsnog veilig te stellen.

„Het was niet de race waarop ik hoopte. Ik ben niet zo’n fan van zoveel rondjes te zwemmen (tien, red.) met dat boeien keren en zo. Het maakte nu niet uit. Ik heb liever dat het nu gebeurt dan op een Europees kampioenschap of zo”, zegt hij met een grijns op zijn gezicht.

Bij de vrouwen is de eindstrijd spannender. Janina Beckers houdt na 2.11,33 uur slechts acht seconden over op Kaylee de Jong. Daarna duurt het bijna tien minuten voordat Lisa Dreesens (2.21,26) aantikt. „Ik moest drinken in de achtste ronde en toen ging Janina er vandoor. Volgende keer win ik”, zegt de 17-jarige Hoofddorpse berustend.

Trofee

Bij het uitreiken van de prijzen belooft de naamgever van de wedstrijd – Jack Brakeboer - nog iets aan de vrouwen.

„Normaal was de Brakeboer Trofee voor de winnaar. Man of vrouw, dat maakte niet uit want soms waren de vrouwen een stuk sneller. De wedstrijd trekt steeds meer goede zwemmers en daarom is het eerlijker om volgend jaar aan zowel de mannen als de vrouwen een beker uit te reiken”, zegt Brakeboer.

Voor Bottelier maakt dat allemaal niet uit. De IJmuidenaar neemt glimmend van trots de blauwe druppel van glas in ontvangst.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws