EMA impuls voor bedrijfsleven

EMA impuls voor bedrijfsleven
De Biotech Training Facility in Leiden.

De komst van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA naar Amsterdam, wordt gezien als een impuls voor het bedrijfsleven aan de Zuidas, het Sciencepark in Amsterdam en het Bio Science Park in Leiden.

Over hoe de Brexit uitpakt voor Nederland als geheel, lopen de meningen nog uiteen. Maar de onderzoekers bij ING denken dat de provincies Utrecht en Noord-Holland het meeste te leiden hebben van een Brexit, omdat er relatief veel export is naar het Verenigd Koninkrijk. Maar over een ding is iedereen het wel eens: het binnenhalen van het EMA is een klapper.

Niet alleen komen er 890 hoogopgeleide mensen te werken (het gros verhuist mee), maar het leidt tot meer werk. Er zijn immers schoonmakers nodig, personeel in het bedrijfsrestaurant en beveiliging. Maar het keuren van nieuwe medicijnen voor de Europese Unie leidt ook jaarlijks tot 36.000 experts die langskomen. Dat leidt tot 15.000 hotelovernachtingen. Behalve in de bestaande hotels in Amsterdam en omgeving, kunnen die straks ook terecht in het hotel dat naast de RAI wordt gebouwd en het in aanbouw zijnde viersterren Van der Valkhotel op de Zuidas. Het hotelovernachtingen blijft beperkt, omdat veel experts simpelweg via Schiphol of het spoor nog dezelfde dag terug kunnen. Het omvangrijke netwerk van Schiphol en de goede treinverbinding naar de Zuidas hebben meegespeeld in de keuze voor Amsterdam.

Universiteiten

De verwachting is dat ook andere bedrijven nabij het EMA willen zitten, zoals advocatenkantoren en medicijnfabrikanten. Maar bovenal wordt dit gezien als een katalysator voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen in Nederland. Er zitten al universiteitsziekenhuizen zoals VUmc, AMC en het LUMC (Leiden) en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (gespecialiseerd in kankerbehandeling) in de buurt.

Vooral de biotech bedrijven zijn opgetogen. „De komst van EMA is een absolute opsteker voor heel Nederland, daar zijn wij van overtuigd. De sector verdubbelde de afgelopen tien jaar al. Als het aan ons ligt, verdubbelt dat de komende tien jaar nogmaals. Een gezaghebbend en beeldbepalend agentschap als EMA geeft dat innovatieklimaat een flinke impuls: het zet heel Nederland nog sterker op de kaart als de place to be voor geneesmiddelenontwikkeling”, stelt Wieteke Wouters van Holland Bio.

Siencepark

In Nederland zijn al vele gespecialiseerde life sciences parken. „In Leiden heb je het Leiden Bio Science Park, het oudste en grootste sciencepark van Nederland en ook in Amsterdam zijn rondom de universiteiten parken ontstaan. Binnen die parken ligt de focus doorgaans op onderzoek en ontwikkeling. In Haarlem is geen universiteit als ’anker’ voor een sciencepark, maar het is uiteraard wel een goede plek voor productie en logistiek”, doelt Wouters op fabrikanten als MSD en Teva.

Wat verder van de Zuidas af zit de NRG in Petten. Daar worden nieuwe nucleaire medicijnen ontwikkeld.

„Daar willen we meer mee gaan doen. Dan zijn korte lijnen met het EMA wel handig. Maar het leidt bij ons niet tot meer activiteiten”, laat de woordvoerster weten.

Zie ook het verhaal op deze site over de druk op de woningmarkt en de internationale scholen door de komst van de EMA.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws