Burgemeester Amsterdam: mogelijk beveiliging andere media

Burgemeester Amsterdam: mogelijk beveiliging andere media
Brandweer blust de auto bij het TMG-pand.

De Amsterdamse burgemeester Jozias van Aartsen spreekt dinsdagmiddag met het Openbaar Ministerie (OM) en de politie over extra veiligheidsmaatregelen voor De Telegraaf en mogelijk ook andere media in de stad.

Het gaat volgens de burgemeester zowel om zichtbare als onzichtbare maatregelen. ,,Kranten moeten kunnen blijven schrijven, wat ze schrijven.''

Lees ook: Bestelauto ramt gevel TMG Amsterdam [video]

Van Aartsen is ,,zeer geschokt'' door de gebeurtenissen bij De Telegraaf. Hij noemde het een ,,aanslag op de vrijheid van meningsuiting, een aanslag tegen wat een krant schrijft''.

De burgemeester bracht een bezoek aan het pand van TMG waar De Telegraaf-redactie is gevestigd, evenals centrale redacties van deze krant.

Brandweer blust de auto bij het TMG-pand.
Brandweer blust de auto bij het TMG-pand.

Mogelijk kon het bestelbusje tegen de pui rijden, omdat een betonblok voor de deur was weggehaald wegens werkzaamheden. Van Aartsen zei dat hij dat ook heeft begrepen.

,,Ik neem aan dat degenen die de aanslag hebben gepleegd dat wisten, en daardoor wisten dat ze met een Caddy er tegenaan zouden kunnen rijden.'' Het bestelbusje was een Volkswagen Caddy.

,,Dat zou suggereren dat men precies wist wat hier gebeurde'', zei hoofdredacteur Paul Jansen.

,,Het klopt dat de afgelopen dagen onderhoudswerkzaamheden zijn verricht, of er ook betonblokken zijn weggeschoven dat weet ik niet precies. Ik neem aan dat dat wordt meegenomen in het politieonderzoek. We wachten de resultaten af.''

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws