Bloemendaal duurste strand, IJmuiden aan Zee het goedkoopste

Bloemendaal duurste strand, IJmuiden aan Zee het goedkoopste
© United Photos/Paul Vreeker
Drukte bij de strandpaviljoens bij de strandafgang Bloemendaal aan Zee.

Bloemendaal aan Zee is het duurste Hollandse strand. Het aangrenzende IJmuiderstrand is het goedkoopste.

Dat blijkt uit een onderzoek van Travelbird onder de driehonderd populairste stranden in de wereld.

In Nederland is Vlieland het duurste, maar aan de Hollandse kust is dat Bloemendaal. De onderzoekers bekeken net als voorgaande jaren hoeveel een flesje zonnecrème kost, een flesje water, een biertje, een lunch (inclusief drankje en dessert) en een ijsje.

Ligstoel

Maar dit jaar is voor het eerst ook gekeken naar faciliteitskosten. Bij voorbeeld op enkele Italiaanse stranden moet je toegang betalen, maar ook de kosten voor een ligstoel en parasol vallen daar onder. Voor dat hele pakket ben je in Bloemendaal 50,72 euro kwijt.

Daarna volgen Noordwijk, Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Katwijk, Texel, Castricum, Wijk aan Zee, Zandvoort en IJmuiden aan Zee. Overigens zijn de verschillen gering. Voor een biertje betaal je bijna overal 3,50 euro.

De verschillen zitten in voor in de lunch en de prijs voor een strandstoel en parasol.

IJmuiden aan Zee is in de ranglijst zo goedkoop omdat daar volgens de onderzoekers geen strandstoel kan worden gehuurd, terwijl dat wel kan.

Wat de buitenlandse stranden betreft zitten de Italiaanse stranden bovenaan, vanwege de hoge toegangsprijzen en kosten voor een ligbed. Ook Amerikaanse stranden zijn aan de prijs, net als de Côte d’Azur. De goedkoopste stranden zijn in Vietnam te vinden.

https://travelbird.nl/strand-prijsindex-2018/

Strandverkiezingen

Naast de prijs draait het bij stranden om de kwaliteit. Vandaar de jaarlijkse strandverkiezingen. Die jury gaat de komende weken langs de 25 genomineerde strandpaviljoens.

In Zandvoort zijn dat Tijn Akersloot, Thalassa en Bernie’s, op Texel Gastropaviljoen XV en Paal 17, in Noordwijk Bries en De Zeemeeuw, in Katwijk Beach Katwijk en Surf en Beach en ten slotte in Egmond Zilvermeeuw en Zeepaardje. Opvallend is dat Bloemendaal ontbreekt in het rijtje. Op 5 juli maakt de jury de uitslag bekend.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws