Als Stelling valt, kan linie status wel vergeten

Als Stelling valt, kan linie status wel vergeten
© STUDIO KASTERMANS
NAARDEN VESTING

Als de Stelling van Amsterdam valt door de komst van de nieuwe verbindingsweg A8/A9, houdt de Nieuwe Hollandse Waterlinie het ook niet. Dan kan de linie de toekomstige status van Werelderfgoed wel vergeten.

,,Het is zeker heel spannend’’, zegt Kirke Mulders, projectleider communicatie van het linieteam over de kwestie A8/A9. Icomos, het orgaan dat Werelderfgoedorganisatie Unesco adviseert, heeft alle op tafel liggende varianten voor de verbindingsweg afgewezen. Als een van deze varianten er toch komt, dreigt de Stelling van Amsteram zijn erfgoedstatus te verliezen en dat zou zeker gevolgen hebben voor de linie die - als een uitbreiding van de Stelling - genomineerd zou worden voor diezelfde status.

Volgens Mulders wordt er al sinds 2004 gewerkt om de linie voldoende op orde te krijgen. ,,We werken er steeds meer aan toe dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie één gebied wordt in plaats van allerlei losse onderdelen.’’ De laatste jaren zat de nominatie er aan te komen. De bekendmaking door Unesco zou in 2019 volgen. Dit wordt volgens Mulders nu zeker met een jaar uitgesteld. ,,Dit wordt nu 2020.’’

De historische verdedigingslinie stamt uit 1815, is 85 kilometer lang en bestaat uit 46 forten. Daarnaast telt de linie vijf vestingsteden, te weten: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

De liniecommissie en het linieteam gaan vooralsnog verder op de ingeslagen weg om het dossier voor Unesco verder voor te bereiden. Ook wordt er volgens Mulders zeker overlegd met de provincie Noord-Holland over de wijze waarop de kwestie rond de A8/A9 wordt opgelost. ,,We kijken hoe we kunnen helpen. Dit is groter dan alleen Noord-Holland. Het is een hele ingewikkelde opgave, maar we gaan er vanuit dat het op een zorgvuldige en goede manier wordt opgelost.

Volgens Mulders is de Werelderfgoedstatus mede belangrijk vanuit het toeristisch oogpunt. ,,Er zijn landen waar de toeristen hun reis echt afstemmen op de Werelderfgoederen die ze willen bezoeken. Die hopen wij te bereiken.’’

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland vinden het ’te prematuur’ om vooruit te lopen op de gevolgen voor de linie.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws