Spook

Spook

Reizend door Indonesië wilde ik wat onderzoek doen in de stad Surabaya en mijn vrouw vond het reuzeleuk om daar ook eens te gaan kijken. Ze had alleen een vraag: ,,Weet jij daar een goed hotel?’’

,,Natuurlijk’’, zei ik. ,,Majapahit.’’

Zakelijk speurde ze wat in de computer en vroeg streng of ik me realiseerde wat daar een kamer per nacht kost. Voor Nederlandse begrippen viel de prijs voor twee nachten mee.

Het hotel overtrof onze stoutste verwachtingen. Het was in 1910 gebouwd als Oranje Hotel. De kamers lagen aan open gangpaden langs prachtige tuinen. De lobby dateerde uit de jaren dertig, een tropische variant van de Amsterdamse School. Logisch dat dit destijds niet alleen het trefpunt was van de stedelijke elite. Ook vorsten en kunstenaars als Charles Chaplin en Joseph Conrad staan in het gastenboek.

Mijn vrouw was verrukt en via de ’social media’ jubelde ze dat meteen uit. Prompt kwamen de verontruste reacties. Haar Javaanse vrienden Widya, Gatot, Dewi en noem maar op, kenden het hotel niet, maar het was oud, dus wisten ze zeker: er woonde een spook.

Om zich eventuele geesten van het lijf te spoelen nam mijn vrouw die avond een bad met zout en koffie. De volgende ochtend was haar helft van het bed leeg, maar het rook wel naar verse koffie. Niet alles ging op aan het spook.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws