Witte Theater wankelt financieel

Witte Theater wankelt financieel

Het is zeer de vraag of het Witte Theater na de zomer nog open kan gaan. De financiële situatie is zeer wankel.

Begin december liet de gemeente weten dat de stichting had aangeklopt voor financiële hulp. Ondanks de aardige bezoekerscijfers, de lage huurprijs en de inzet van veel vrijwilligers lukt het niet het theater kostendekkend te laten draaien.

In 2011 besloot de gemeenteraad om het Witte Theater niet langer structureel te subsidiëren. Vanaf 2014 probeert een nieuw stichtingsbestuur dus om het zonder subsidie te redden.

Zonder subsidie? Dat is niet helemaal waar. Want het oude huurcontract uit 1992 is nog steeds geldig. De huurprijs is niet ’marktconform’, zeggen wethouders Te Beest en Vennik in raadsvragen die GroenLinks gesteld had. Ze geven direct toe dat dit in strijd is met de nota huurprijzen.

Als Velsen haar eigen beleid wil uitvoeren, zou ze dus eigenlijk een hogere huur moeten vragen. Maar nee; dat is niet het geval. Want na twee jaar staat de stichting op de stoep. De cijfers blijven rood. Tot de zomer hoeft de stichting dus helemaal geen huur meer te betalen. En ook geen servicekosten. De tijd kan gebruikt worden om een nieuw plan te maken voor het theater. Een reddingsplan.

Dat reddingsplan wordt nog lastig. Want de raad heeft dus in 2011 al besloten geen structurele subsidie te geven. En eigenlijk zou de huur dus juist omhoog moeten.

Daar komt nog een derde factor bij. Iedereen voelt op z’n klompen aan dat ook de Stadsschouwburg nog wel eens met een leeg spaarpotje voor de trappen van het stadhuis kan komen te staan. Gaat de raad in twee verlieslijdende theaters geld pompen? De kans is klein.

Wat kan het Witte Theater dan nog redden? Misschien is er een horecabedrijf dat er brood in ziet. Misschien moeten we gewoon met z’n allen erkennen dat als een lage huur, de inzet van veel vrijwilligers en een aardige kaartverkoop niet genoeg zijn, het einde van het Witte Theater nabij is.

Marieke de Kok

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws