Wachthuisje Noordersluis verplaatst

Wachthuisje Noordersluis verplaatst
© FotoKvL / Ko van Leeuwen

Bij de bouw van de Noordersluis in 1929 zijn vier wachthuisjes voor de sluiswachters gebouwd op de hoeken van deze sluis.

De huisjes hebben vandaag de dag geen functie meer bij de dagelijkse operatie van de sluis. Wel hebben ze een monumentale status gekregen van de gemeente Velsen.

Vanwege de bouw van de nieuwe zeesluis staat een van de huisjes, die aan de zuidoostkant van de Noordersluis, in de weg.

Rijkswaterstaat verplaatst daarom dit huisje zes meter richting de kolk van de Noordersluis.

Maar dit betekent dat ook het huisje aan de andere kant van de kolk, aan de noordoostkant, zes meter opschuift (en ook dichter bij de kolk van de Noordersluis komt te staan).

Reden is de monumentale status van de gebouwtjes, waarbij de afstand ten opzichte van de kolk van de Noordersluis en daarmee de symmetrie tussen de wachtershuisjes behouden moet blijven.

Na 88 jaar komen de gebouwtjes dus twaalf meter dichter bij elkaar te staan.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws