Havenfestival IJmond dit jaar eerder gehouden: 17 en 18 juni

Het Havenfestival IJmond is dit jaar in het weekeinde van 17 en 18 juni.

Met de andere data hoopt de organisatie een aantal doelen te bereiken. Zo sluit de nieuwe datum aan op de binnenkomst van de Hollandse Nieuwe. Hierdoor, zo is de verwachting, keert de sfeer van Vlaggetjesdag terug in de haven van IJmuiden.

De verhuizing naar het voorjaar is ook gunstiger voor scholen die een project willen koppelen aan het Havenfestival. Daarnaast kunnen amateurverenigingen putten uit hun repertoire van het lopende seizoen en heeft het festival geen concurrentie van de Uitmarkt in Amsterdam.

Bezinning

Het Havenfestival IJmond zet na een jaar van bezinning in op een verdere professionalisering van de organisatie, grotere betrokkenheid van de bezoekers én het toevoegen van verrassende, nieuwe elementen aan de vertrouwde festivalopzet. De oorspronkelijke pijlers van het festival - havens, vis en cultuur - blijven behouden, maar achter de schermen wordt ook hard gewerkt aan vernieuwende programmaonderdelen. De organisatie gaat hierover via Facebook in gesprek met de bezoekers.

Programmering

Voorzitter Jakob Klompien, tevens directeur van Rabobank IJmond, zegt hierover: ,,De programmering van het vernieuwde Havenfestival moet iedereen aanspreken, van jong tot oud. Wij willen daar graag samen met onze bezoekers aan werken.’’

Vernieuwend is in ieder geval dat het programma een duidelijk profiel krijgt zodat bezoekers vooraf weten wat zij kunnen verwachten: een regionale uitmarkt op zaterdagmiddag, feest op zaterdagavond en lokale theater- en muziekmakers op zondag. Vast staat ook dat de rondvaarten en vistafel terugkeren en dat aan de kade een aantal bijzondere schepen komt te liggen. Het Havenfestival IJmond blijft een gratis toegankelijk festival met een regionale uitstraling.

Het evenementenbureau Levensgenieters is aangetrokken als nieuwe producent van het festival. Los van de professionele ondersteuning wordt het evenement volledig door vrijwilligers georganiseerd.

Presail IJmond

Het Havenfestival IJmuiden ging vorig jaar niet door. Het algemeen bestuur van de Stichting Havenfestival IJmuiden had hiertoe besloten na een grondige evaluatie van de succesvol verlopen editie van 2015. Die viel samen met PreSail IJmond, het opwarmertje voor Sail.

Een reden dat het festival een jaartje niet doorging, was het krijgen van de noodzakelijke vergunningen voor het evenement. Ook bleek het moeilijk voldoende sponsors binnen te halen. De festiviteiten rond Havenfestival en PreSail trokken augustus 2015 70.000 bezoekers.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws