Brand Tata te vergelijken met oliebrand

Brand Tata te vergelijken met oliebrand
© foto Michel van Bergen
De brand bij Tata Steel heeft geen gevaarlijke situaties opgeleverd.
De brand zaterdagavond in een transformatorstation op het terrein van staalbedrijf Tata Steel zaterdag was groot, maar de situatie was nooit gevaarlijk.

,,Het was te vergelijken met een enorme oliebrand”, aldus woordvoerder Guido Weidema van de Veiligheidsregio Kennemerland. ,,Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Al wil dat niet zeggen dat de rook niet schadelijk kan zijn voor de volksgezondheid. Maar wat dat betreft hebben we het jaargetijde meegehad.

Het is winter en mensen hebben dan geen ramen van hun woningen open.’’ Omwonenden van Tata Steel hoorden even voor zes uur een knal en zagen daarna een vlammenzee. De gealarmeerde bedrijfsbrandweer kon niet direct beginnen met blussen, aangezien een deel van de stroomvoorziening via het hoogspanningsstation - op een gedeelte van het terrein begrensd door de Westelijke Randweg en de Zeestraat- wordt geregeld. Hierdoor nam de brand in volume snel toe. Om half zeven werd de brand opgeschaald tot ’groot’.

,,Dat is ook het moment om melding van het incident te maken. Dat is gebeurd via Twitter, rampenzender NH en lokale media. Ik heb binnen een half uur wel elf journalisten te woord gestaan.” Inmiddels waren ook brandweereenheden uit de directe omgeving gearriveerd. Na overleg met de bevelvoerder is besloten de brand niet verder op te schalen. Vandaar dat geen gebruik is gemaakt van zogeheten WAS-palen, het lokale sirenenetwerk. Evenmin is overgegaan tot het sturen van een amber alert. Hoewel de actie goed is verlopen, wordt het optreden nog grondig geëvalueerd.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws