Redding Borski-hut is nabij

Dankzij donaties van meer dan honderd liefhebbers van buitenplaats Elswout kan de vervallen Borski-boshut eindelijk in ere worden hersteld. Maar eerst moet de hut worden ontmanteld. De onderdelen gaan deze woensdagochtend op transport naar een werkplaats in Zaandam, waar de renovatie plaatsvindt. ,,De kunst is om hem zo te demonteren dat je niet teveel kapot maakt’’, zegt werkmeester Eus Hes van de stichting Herstelling.

Jaren zat de Borski-hut verstopt onder een blauw bouwzeil, om verdere teloorgang van het monumentje te voorkomen. Als boswachter Marieke Schatteleijn van Staatsbosbeheer deze druilerige woensdagochtend het zeil laat zakken, komt een bouwwerk tevoorschijn met een gapend gat als dak en groezelige wanden die zijn ondergekalkt met teksten.

Toch valt de staat waarin het monumentje verkeert werkmeester Eus Hes mee. ,,Zeker als je bedenkt dat de hut uit 1850 is. Het dak stelt weinig voor, maar het rondhout ziet er nog goed uit’’, aldus Hes. Bij de stichting Herstelling begeleidt de werkmeester jongeren die het verkeerde pad zijn opgegaan. Bij Herstelling doen de jongeren werkervaring op.

In de hut bestudeert Hes de hoekverbindingen en meet en fotografeert hij de belangrijkste details. Hoe vervallen sommige delen van de Borski-hut ook zijn, het blijft een monument dat met uiterste voorzichtigheid uit elkaar moet worden gehaald. Het is de bedoeling dat de wanden zoveel mogelijk intact blijven.

Russisch consulaat

De totale renovatie van de Borski-hut kost 25.000 euro. Een deel hiervan - ruim 8000 euro - kwam vorig jaar binnen via een crowdfundingsactie die mede door boswachter Marieke Schatteleijn op poten werd gezet. Bij de inzameling kwam volgens haar nog heel wat kijken. ,,Je moet er onwijs hard aan trekken. We zijn gaan flyeren, en zijn ondernemers gaan benaderen.’’

Ook bezocht Schatteleijn het Russische consulaat, met het verzoek om aan de renovatie bij te dragen. Geamuseerd hoorden de diplomaten haar verhaal aan over de hut - die in Russische stijl is gebouwd -, maar met geld kwamen ze niet over de brug.

Daarentegen tastten talloze liefhebbers van buitenplaats Elswout wel in de buidel om de hut te redden van de ondergang. Al moest de actie wel op gang komen. Het was volgens Schatteleijn nog even spannend of het wel zou lukken om de gevraagde 7500 euro voor de deadline binnen te krijgen. ,,Gelukkig is het meer dan goedgekomen’’ constateert Schatteleijn. ,,De laatste week stroomde het geld binnen.’’

Ook Elswout-liefhebber Huub Schous stortte geld voor de opknapbeurt van de hut. In 2014 verscheen een boek van zijn hand over Elswout, waarvan 2000 exemplaren werden verkocht. De Haarlemmer is blij dat de Borski-hut eindelijk wordt gerenoveerd. ,,Het was mij een doorn in het oog dat de hut al zo lang met een zeil was bedekt.’’

Samen met Schatteleijn organiseerde Schous afgelopen jaar een aantal rondleidingen over de buitenplaats als bedankje aan donateurs die meer dan 500 euro stortten. Ze maakten uiteraard een tussenstop bij de Borski-hut. ,,Daar aten we kaas, toastjes en dronken we Russische wijn.’’

Elswout is één van de best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. In de negentiende eeuw kwam de buitenplaats in handen van de rijke familie Borski. Deze familie liet het Grote Huis bouwen, evenals allerlei andere bijzondere bouwwerken, waaronder de boshut.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws