Meer controle uitbesteed werk in Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer gaat strakker sturen op uitbesteed werk. Er wordt een strategisch adviseur aangesteld, die de organisaties in de gaten gaat houden waaraan werk wordt gedelegeerd. Twee medewerkers krijgen extra uren. Bij elkaar kost dat 250.000 euro.

Het gaat om zogenaamde ’verbonden partijen’. Haarlemmermeer heeft er in totaal 23. De gemeente heeft geld gestoken in die organisaties en loopt risico als die organisaties hun werk niet goed doen of failliet gaan. De financiële betrokkenheid varieert van enkele tientallen miljoenen bij de Veiligheidsregio Kennemerland en de Vervoerregio Amsterdam, tot honderden miljoenen bij ’projectontwikkelaar’ SADC (Schiphol Area Development Company).

Omvang

,,De omvang van onze belangen en risico’s vraagt om versterking van onze regie op de aan ons verbonden partijen’’, zeggen B en W van Haarlemmemermeer in een nota aan de gemeenteraad.

Het gaat behalve de Veiligheidsregio en de Vervoerregio bijvoorbeeld om AM Match (mensen aan werk helpen), Consensus (belasting innen), de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (toezicht op bedrijven) en recreatieschap Spaarnwoude. Dat zijn zogenaamde gemeenschappelijke regelingen: meerdere gemeenten laten taken samen door organisaties uitvoeren omdat ze zelf niet alle kennis in huis hebben.

Daarnaast zit Haarlemmermeer in vennootschappen en coöperaties. Het heeft zich voor relatief niet zoveel geld in kleinere bedrijven geparticipeerd, zoals De Waterwolf Buitenruimte, Meerlanden en Energiebedrijf Haarlemmermeer. Maar ook voor heel veel geld in bedrijven die ondernemers moeten strikken om hun bedrijf hier te vestigen. Dat zijn naast de SADC ook bedrijven als GEM A4 Zone West en GEM President.

Grondbezit

In die bedrijven heeft Haarlemmermeer voor honderden miljoenen euro’s aan grondbezit zitten. Dat is bedoeld als investering voor de toekomst, want als grond wordt verkocht aan bedrijven strijkt Haarlemmermeer de opbrengst op. De afgelopen economische crisis heeft er echter toe geleid dat er de laatste jaren veel minder grond werd verkocht dan was ingeschat.

Daarmee heeft Haarlemmermeer flinke financiële risico’s gelopen. Als voor bedrijven bedoelde grond langere tijd niet wordt verkocht, moet de gemeente van de rijksoverheid die bezittingen in de boekhouding afwaarderen. Het gaat dan niet om kleine bedragen. Dat is een van de redenen waarom besloten is de helft van het braakliggende bedrijventerrein President in Hoofddorp te gebruiken om woningen op te bouwen.

De strategisch adviseur van de gemeente gaat kijken hoe het er met al die verbonden partijen voorstaat en zal het college van B en W adviseren. Na de fusie met Haarlemmerliede en Spaarnwoude komt het totaal aantal verbonden partijen op 26 of 27.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws