Wienen maakt kennis met schildpad Cola

Wienen maakt kennis met schildpad Cola
© United Photos/Paul Vreeker
’Mijn kinderen wilden een konijn, beloofden ervoor te zorgen, maar uiteindelijk moesten wij het doen.’

,,Is het geen kwelling voor een kat dat hij allemaal muizen om zich heen ziet en er niet bij mag”, wil burgemeester Jos Wienen tijdens zijn bezoek aan het Huisdierencentrum weten.

Hij bracht vrijdagmiddag een werkbezoek aan het huisdierencentrum, de dierenopvang Bedenk en de Egelopvang Haarlem als onderdeel van zijn kennismaking met de stad. De drie dierenorganisaties delen de plek aan de Van Oosten de Bruijnstraat.

Chantal van Keulen en Nico Wisse leiden de burgemeester rond over het terrein, dat duidelijk de sporen draagt van de dreigende vogelgriep. De vogels in de volières gaan schuil achter grote schermen plastic en ook bij de ingang van de egelopvang hangt een waarschuwing. De dierenopvang was vroeger een kinderboerderij, maar heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een opvang voor huisdieren. De dwergkoe heeft het veld geruimd voor de opvang van kleine huisdieren en egels. Bij Bedenk, de opvang voor knaagdieren en konijnen is duidelijk te lezen welke diertjes op zoek zijn naar een nieuw baasje en welke dieren even zijn ondergebracht vanwege de vakantie van hun baasjes. In de egelopvang heerst diepe rust, want de tientallen egeltjes houden een winterslaap. ,,Je moet een egeltje in winterslaap niet plotseling wakker maken, want dan schrikken ze zich letterlijk dood”, vertelt Dickie van Riemsdijk.

Van de schonkige oude kat in het Huisdierencentrum hebben de muizen volgens medewerker Daan Hendriks weinig te vrezen. ,,We houden de muizen, omdat het huisdieren zijn, maar het is ook het beste voer voor de twee slangen die we hier hebben. Mensen vinden dat vaak zielig, maar dat is nou eenmaal de natuur.” Schildpad Cola is volgens hem een grote favoriet van de kinderen die een bezoekje brengen aan het centrum. Ook Wienen gaat door de knieën om een foto te maken van de publieksfavoriet.

Bezoekers van het huisdierencentrum kunnen volgens Wisse zich niet alleen vergapen aan konijntjes en cavia’s, maar ook te weten komen wat het kost om huisdieren te houden en welke zorg ze nodig hebben. Er hangen grote schermen aan de zijkant van een gebouw waarop precies staat wat een kat, een hond of een baardagame kost. Wienen: ,,Ja, want daar trap je als ouder altijd in. Mijn kinderen beloofden voor hun konijn te zorgen, maar dat waren ze na een tijdje toch weer zat en dan moesten wij de zorg op ons nemen.” De burgemeester heeft zelf weinig huisdieren gehad. ,,We hadden een konijn en goudvissen.”

De kippen die opgehokt op het terrein zitten, roepen herinneringen op aan zijn tijd op de boerderij bij hem. ,,We hebben een kleine haan hier, die maakt niet veel lawaai”, belooft Van Keulen, waarna een paar minuten later de haan zich even flink laat horen.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws