Uiltje brouwt Haarlems 023-bier

Met een speciaal voor Haarlem gebrouwen biertje, 023 geheten, wil de Haarlemse brouwer Het Uiltje Brewery vanaf dit weekend de thuismarkt gaan veroveren.

Het ’nul-twee-drie crafty beer’ valt vanaf vandaag in een aantal Haarlemse cafe’s vers van de tap te proeven. ,,Een fris en fruitig bier, volgepropt met Amerikaanse hopsoorten’’, zegt Robbert Uyleman van Het Uiltje Brewery, zoals hij zijn in 2013 opgerichte brouwerij nu noemt. ,,Het is een toegankelijk, smaakvol, blond biertje, niet echt heel bitter, met 5,5 procent alcohol, want het hoeft niet altijd heel zwaar te zijn. Je kunt het lekker doordrinken.’’

Zoals bij alle bieren die Het Uiltje inmiddels op de markt brengt heeft Uyleman de receptuur voor 023 zelf bedacht. ,,Het is geen ambachtelijk of traditioneel bier, gewoon een goed bier anno 2016, dat bij Haarlem moet gaan passen.’’ Uyleman laat zich graag inspireren door onder meer de speciaalbieren die kleine Amerikaanse brouwerijen maken. Hij levert zijn Uiltje bieren ook aan afnemers in de Verenigde Staten. ,,In Amerika zie je veel echt regionale of plaatselijke bieren. In Haarlem hebben we nog geen biertje alleen voor de Haarlemmers, daarom ben ik een 023-biertje gaan maken. Bij het Haarlem-gevoel hoort een biertje dat alleen in Haarlem verkrijgbaar is.’’

Waarderpolder

Vooralsnog wordt 023 buiten de Spaarnestad gebrouwen bij een andere brouwerij, zoals dat ook geldt voor alle bieren van Het Uiltje. Daar komt dit jaar verandering in. Sinds drie weken beschikt Uyleman over een bedrijfspand aan de Hofmanweg in de Waarderpolder, waar de komende maanden een professionele brouwerij wordt opgebouwd. Het benodigde kapitaal daarvoor was met een zeer succesvolle crowdfund campagne binnen twee maanden opgehaald.

Uyleman kan nu amper voldoen aan de vraag naar zijn bieren, die al naar een groot aantal landen worden geëxporteerd. Met zijn eigen brouwinstallatie kan hij 7500 hectoliter produceren, meer dan een verdubbeling van zijn huidige productie. ,,We kunnen straks per dag drie brouwsels van drieduizend liter maken. Langs de muren komen veertien lagertanks en een eigen bottle-lijn waar we 3200 flessen per uur kunnen vullen. We krijgen ook een eigen bliklijn voor blikjes bier. We zijn straks helemaal zelfvoorzienend. En we bouwen alles op de groei, want het gaat nu zo ontzettend hard allemaal. Ik heb niet eens de tijd om dat spannend te vinden.’’

In het pand wil hij ook een winkeltje onderbrengen en er komt een op Amerikaanse leest geschoeide ’taproom’, waar overdag een lunch kan worden genoten en waar de tv de hele dag honkbal laat zien.

Drie jaar geleden begon hij in zijn eentje, als de nieuwe brouwerij eenmaal goed draait verwacht hij ruim twintig mensen in dienst te hebben. In juli moet de brouwinstallatie er staan, vanaf dan wordt 023 ook echt in Haarlem gebrouwen en valt het ook in blik en op fles te verkrijgen.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws