Trotse kapper Don Asser vreesde kasplant te worden

Trotse kapper Don Asser vreesde kasplant te worden
© foto: terra asser

Maandagmiddag viel hij met zijn snorfiets, gisterochtend overleed hij in de armen van zijn dochter in het ziekenhuis. Een bloeding in zijn hersenen werd Don Asser fataal.

„Stylist of hair” prijkte vanaf 1 mei 1969 op de etalage van zijn kapperszaak aan de Tempeliersstraat. Daarmee was Asser in herinnering van Martin de Vries, die het vak van hem leerde, de eerste kapper die de kapsalon en het kappersvak een totaal ander aanzien gaf. In de salon met drie stoelen werden klanten geknipt in een ambiance die de sfeer van flower power uitademde. Achterin de zaak stond, ook nieuw voor die tijd, een bar waar behalve koffie ook wel eens wat anders geschonken werd.

Asser werd een grootheid. Hij specialiseerde zich in de meest wilde kapsels waarin zijn hele trukendoos tot uiting kwam. Artiesten die uit waren op extravagante uitdossingen wisten hem te vinden. Martin de Vries herinnert zich die beginjaren als de dag van gisteren. „Don was helemaal gek van knippen. Als we met de trein naar een concert gingen knipte hij de passagiers in de trein.”

„Hij was lief, impulsief, grillig, onvoorspelbaar en driftig”, zegt De Vries over zijn leermeester die al snel veel geld verdiende. De haarkunstenaar, zoals Asser zich zelf graag noemde reed in een dikke Mercedes en bracht in dure oorden vakanties door. „Je kunt wel zeggen dat ik het breed had”, zegt Asser in een filmpje op internet van drie jaar geleden. Het toont een trotse Don Asser bij een expositie van zijn vroegere werk.

De laatste jaren gingen gepaard met veel pijn, hoewel hij daar met vrijwel niemand over sprak. ’Hij was te trots om met een stok te lopen’ vertelt zijn dochter Terra over de artrose die de vroegere kapper in het knippen belemmerde. Hij had nog wel een paar vaste klanten, die weten hoe hartstochtelijk hij met haar bezig kon zijn.

Het is al lang geleden dat zijn laatste zaak sloot. Ondanks de zakelijke en artistieke successen hield hij zijn salons nooit lang in stand. Door zijn onevenwichtigheid leerde hij de psychiatrie van binnenuit kennen. De laatste jaren ontfermde hij zich als ervaringsdeskundige over psychiatrische patiënten.

Toen het ziekenhuis dinsdag voorstelde hem toch nog te opereren hield zijn dochter dat af. Haar vader was doodsbang als kasplant te eindigen, dat had hij haar vaak gezegd.

Ze zong nog een Joods kinderliedje voor hem waarna hij zijn ogen sloot. Don Asser wordt naar Joodse traditie en in beslotenheid begraven.

In memoriam

Don Asser

6 maart 1949 - 18 oktober 2017

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws