Topdrukte EHBO door gladheid

De plotselinge gladheid overviel dinsdagochtend veel fietsers en automobilisten. Dat leidde tot valpartijen en aanrijdingen. De ziekenhuizen hadden er de handen aan vol.

In het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp was het de hele ochtend hectisch. Rond elven waren de medewerkers van de spoedeisende hulp nog te druk bezig met het behandelen van mensen met botbreuken en hoofdletsel om cijfers te geven. ,,Er is geen tijd om te tellen'', aldus een woordvoerder.

Pas laat in de middag kan de balans worden opgemaakt. Volgens een woordvoerder kreeg de Eerste Hulp gisteren tot 16.00 uur 65 patiënten over de vloer, waarvan 32 slachtoffers van glijpartijen. ,,Normaal zien we veertig patiënten op een dag.''

Kneuzingen

Ook in het Kennemer Gasthuis was het drukker dan normaal op de spoedposten. Van de negentwintig behandelde slachtoffers van glijpartijen kampten de meesten met kneuzingen, maar ook pols-, enkel, en elleboogbreuken kwamen veelvuldig voor. Eén persoon brak een onderbeen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Haarlem zijn de strooiploegen uit voorzorg twee keer in actie gekomen op hoofdroutes en doorgaande fietspaden. Eerst maandagavond laat en gisterochtend om 05.00 uur nog een keer. ,,Door de neerslag begon het zout een beetje zijn werking te verliezen.''

De politie telde veertig incidenten in Haarlem en omgeving die met de gladheid te maken hadden. Negen slachtoffers moesten naar het ziekenhuis voor behandeling.

Uit de bocht

De meeste gewonden konden ter plekke worden behandeld. Dat gold ook voor een automobilist die rond half zeven op de Zeeweg in Overveen met zijn auto slipte en in de berm belandde ter hoogte van restaurant De Bokkedoorns.

Op de Zeeweg was het gisterochtend trouwens vaker raak. Volgens een getuige vlogen daar vijf auto's uit de bocht.

De gladheid leidde gisteren in het hele land tot de drukste ochtendspits van het jaar. Tegen 08.15 uur stond er in totaal 400 kilometer file.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws