Slager Stokman zet mes in het blok

Slager Stokman zet mes in het blok
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Slager André Stokman geeft het hakbijltje door aan zijn opvolger Jeroen Keirsgieter.
Bijna zijn hele leven hakte en sneed hij vlees. Nu gooit André Stokman (62) het bijltje neer. In de wetenschap dat hij zijn keur-slagerij in goede handen achterlaat.

Hij had nog door kunnen gaan, maar juist de aanwezigheid van Jeroen Keirsgieter in de zaak gaf de doorslag nu al afstand te nemen van de slagerij, die hij weer van zijn vader overnam. ,,Jeroen staat al veertien jaar bij mij in de zaak. Hij was altijd loyaal en ik zie hem een beetje als mijn zoon. Daarbij heeft hij een uitstekende vakkennis. De zaak is bij hem in vertrouwde handen. Ik gun hem deze stap van harte.’’

André hielp al op jonge leeftijd mee in de slagerij van zijn vader, destijds nog aan het Van Kinsbergenplein. ,,Als oudste zoon had ik wat meer verantwoordelijkheden. Zo hielp ik al vanaf jonge leeftijd voor en na school vaak mee in de slagerij.’’

Later verhuisde hij de zaak naar de De Ruijterweg. ,,Daar kon ik aansluiten in een prachtig rijtje ondernemers. Met onder andere een bakker en een groentezaak.’’

Gaandeweg raakte hij meer en meer begeesterd door het slagersambacht. ,,Het is een boeiend vak, meer dan alleen in- en verkoop. Vroeger deden we bijna alles zelf. ’s Ochtends gingen we naar Leiden voor de ’levende inkoop’. Dan werd het vee in het abattoir in Haarlem geslacht, waarna wij aan het werk gingen. Van uitbenen tot het bereiden van onze eigen worsten. Het was een echt ambacht.’’ Gaandeweg is het werk veranderd. ,,We krijgen het vlees nu aangeleverd. Wat dat betreft is ons wat werk uit handen genomen. Maar waar men vroeger, met vaak grote gezinnen, kilo’s vlees kocht, hebben we nu te maken met meer eenpersoonshuishoudens en dus kleinere porties. We richten ons meer op specialisaties. Elke dag vullen we 24 meter toonbank met vele verschillende vlees en vleesgerechten.’’

Het ondernemersleven trok hem. Maar ook het opleiden van slagers en winkelpersoneel vond hij prachtig. ,,We waren een officieel leerbedrijf. Ik heb heel wat mensen opgeleid als slager of medewerker. Mooi om te doen.’’

Ook bekleedde hij uiteindelijk twaalf jaar lang een functie in het bestuur van de Vereniging voor Keurslagers. ,,Vers is topsport. Niet alleen voor een slager, maar ook voor een bakker of groentezaak. Dat, samen met mijn werk als bestuurslid, zorgde dat ik wel zes dagen per week elf uur uur dag aan het werk was.’’ Dat hield hem soms weg bij zijn gezin. ,,Maar gelukkig spreken mijn vrouw en ik dezelfde taal. Zij heeft haar eigen modezaak, Jacky Hart in IJmuiden. En mijn dochter heeft ook haar eigen modezaak, Bij Bo, ook in IJmuiden. Zij begrepen het dus als geen ander.’’

Toch heeft dat harde werken zo op het oog geen zwaar spoor op hem getrokken. Hier zit geen uitgebluste man die hunkert naar het zitten op een stoel met een boek. ,,Nee, ondernemer blijf je. Dat zit in je bloed. Dus als er iets op mijn pad komt, dan pak ik het aan.’’ Tot die tijd heeft hij hobby's genoeg om de tijd te vullen. ,,Ik sport graag, tegenwoordig vooral golf en ik reis graag.’’ In ieder geval gaat hij niet zoals zo ongeveer elke Nederlander een eigen politieke partij beginnen. Lachend: ,,Nee, dat zeker niet.’’

De zaak is 1 januari definitief overgedragen. ,,De laatste twee jaar hebben we de overname stilletjes ingezet. Nu is het officieel. Al blijf ik beschikbaar voor advies of om even bij te springen.’’ Komende zaterdag is André de hele dag op de zaak aanwezig. ,,Om afscheid te nemen van mijn vaste klanten. Hen ben ik veel dank verschuldigd. Sommigen kwamen al vier generaties in de winkel.’’

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws