Penningprijs Teylers Museum voor kunstenaar Tetsuji Seta

Penningprijs Teylers Museum voor kunstenaar Tetsuji Seta
© Foto Teylers Museum/Hilde de Wolf
Marjan Scharloo, Jan Pelsdonk (conservator Numismatische Collecties), winnaar Tetsuji Seta en Jaap van der Veen.

De Japanse kunstenaar Tetsuji Seta (1960) heeft donderdagavond de Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal uitgereikt gekregen door Marjan Scharloo, directeur van Teylers Museum.

Iedere vijf jaar wordt deze aanmoedigingsprijs - bestaande uit een geldbedrag van 10.000 euro, een publicatie en een presentatie in Teylers Museum - uitgereikt. De penningprijs is een initiatief van verzamelaar en schenker Jaap van der Veen.

Seta’s werk heeft een unieke signatuur, aldus de jury. De basis van zijn verstilde objecten – die altijd in een hand passen – wordt gevormd door sobere geometrische vormen. Cirkels of vierkanten met afgeronde hoeken zijn aan elkaar verbonden door kleine ’gevonden voorwerpen’ uit zijn tuin. De takjes, blaadjes of bloemknopjes zijn feilloos en tot in de kleinste details gevangen in brons en zilver. Op de geometrische vormen staan de naam van de plant, de datum en soms een kort gedicht of tekst van een gebeurtenis, zoals ’I found the goldfish in the garden dead’ en ’I fell off the horse and struck my shoulder strongly’. Seta verbindt momenten uit zijn persoonlijke leven met elkaar of met de seizoenen.

Ter gelegenheid van de prijsuitreiking verschijnt de Engelstalige publicatie Parallel Worlds, Art Medals by Tetsuji Seta. De publicatie legt met dagboekfragmenten verslag van het bezoek van kunstcriticus en auteur Hans den Hartog Jager aan Tetsuji Seta in Japan.

Teylers Museum eert tot en met 28 januari 2018 de prijswinnaar met een tentoonstelling die de ontwikkeling van Seta’s penningwerk weergeeft.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws