Panopticon kan aan de slag met de Koepel

Panopticon kan aan de slag met de Koepel

De Stichting Panopticon kan aan de slag met de verdere uitwerking van haar plan voor een University College in de Koepelgevangenis.

Dat werd donderdagnacht na een marathonzitting van de gemeenteraad duidelijk.

De gemeenteraad bleek na een urenlange beraadslaging zeer verdeeld. De stemmen staakten bij achttien voor en achttien tegen de aankoop van de gevangenis door de gemeente en de onmiddellijke doorverkoop van het complex aan de stichting.

Waarna het college, dat altijd unaniem voor een University College was, de knoop moest doorhakken en diep in de nacht te kennen gaf toch tot de aankoop over te gaan.

De politieke thriller voltrok zich in de afgeladen raadszaal, waar de publieke tribune vooral was gevuld met sympathisanten van het plan van Panopticon. Het besluit over de aankoop van de Koepel stond onder grote tijdsdruk.

Asbest

Eigenaar het Rijksvastgoedbedrijf wilde diezelfde avond voor 23.59 uur uitsluitsel van de gemeente. Dat tijdstip dreigde niet gehaald te worden mede door de grote commotie die er ontstond over een brief van het Rijksvastgoedbedrijf over de asbestparagraaf in het koopcontract. Een brief die door wethouder Jeroen van Spijk was achtergehouden.

Net als in de raad van drie weken geleden leek zich daardoor weer een meerderheid tegen het collegevoorstel af te tekenen.

Dissident

Ware het niet dat er drie raadsleden ontbraken, van wie twee tegen en één voor het collegevoorstel en dat in de PvdA-fractie opeens een dissident op stond in de persoon van Moussa Aynan. Tot na het middernachtelijk uur was het, met toestemming van het Rijksvastgoedbedrijf voor de tijdsoverschrijding, koppen tellen geblazen.

De gelijke eindstand stelde het college voor een dilemma. Dat moest nu besluiten al of niet tot aankoop over te gaan. Na een lange schorsing en koortsachtig overleg werd rond de klok van twee uur de uitkomst bekend gemaakt. Gejuich steeg op van de publieke tribune.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws