Nino schrijft rockopera voor overleden vriend [video]

Nino schrijft rockopera voor overleden vriend [video]
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Nino: ,,We zoeken niet alleen drummer en een bassist, maar ook plekken waar we kunnen optreden.’’

Nino van der Stoop uit Haarlem is op zoek naar een drummer en een bassist om zijn band te versterken. Daarmee wil hij zijn zelfgeschreven rockopera Made in Heaven opvoeren. Zondag 19 en zondag 26 maart worden audities gehouden.

Nino is een groot liefhebber van muziek en rockopera’s in de stijl van Queen, Pink Floyd en The Who. Opmerkelijk, omdat de ’pas’ negentienjarige die bands nooit bewust heeft meegemaakt.

The Wall

Zijn vrije tijd is gevuld met muziek. ,,Ik heb veel geluisterd naar Queen, Led Zeppelin en nu luister ik veel naar Lou Reed, The Velvet Underground, maar ook naar The Eagles en Simon and Garfunkel.’’ Hij houdt vooral van albums die niet uit losse nummers bestaan, maar waar een verhaal in wordt verteld. Als voorbeelden noemt hij The Wall van Pink Floyd en Tommy van The Who.

Zelf een instrument bespelen is niet mogelijk, want Nino heeft limb-girdle, een spierziekte die zich vooral manifesteert in zijn schouders, armen en heupen. Hij verplaatst zich in een elektrische rolstoel. Dat weerhoudt hem er niet van een boekhoudkundige opleiding te volgen en twee dagen in de week te werken op de financiële administratie bij de Hartekamp Groep.

Heliomare

Hoe komt een negentienjarige ertoe om een rockopera te schrijven? ,,Ik heb de middelbare school op Heliomare in Wijk aan Zee gevolgd’’, vertelt hij. ,,Daar had ik een dramaleraar, Willem-Jan Hoekstra. Met mijn goede vriend Wessel die daar ook zat, hebben we een paar shows gedaan, een soort talkshow en dat sloeg aan. Wessel en ik waren heel goed op elkaar ingespeeld en vonden het erg leuk om te doen. Rond de tweede of derde show kwam er ook muziek bij. Ik had ondertussen zangles en dat ging steeds beter. Willem-Jan stelde toen aan Wessel en mij voor zelf iets te maken en dat moest dan een rockopera worden waar ook een verhaal in zat.’’

Helaas mocht Wessel, die de ziekte van Duchenne had, dat niet meemaken: ongeveer een maand nadat het idee voor een rockopera was geboren, overleed hij. ,,Dat was heftig en een heel zware tijd voor mij’’, vertelt Nino. In januari 2016 besloten Willem-Jan en Nino toch verder te werken aan de rockopera. ,,We zouden wel zien waar het toe zou leiden’’, zegt hij. ,,Al zouden we het maar afmaken en alleen maar voor Wessels familie spelen.’’

Eerbetoon

Het leverde een aantal zelfgeschreven nummers op, waaronder het gevoelige Made in Heaven, waar Nino de tekst voor schreef en dat een eerbetoon is aan zijn overleden vriend. ,,Het was heel gek om het de eerste paar keer te spelen’’, zegt Nino. ,,Ik had het ook best wel moeilijk tijdens het zingen, maar ik merkte ook dat mensen geraakt worden door het nummer. In juni hebben we het in Amsterdam gespeeld en een deel van het verhaal verteld en dat sloeg aan. Toen wisten we dat we op de goede weg waren.’’

Het verhaal over twee vrienden die het willen gaan maken in de Amerikaans muziekscene is gereed en vormt de basis voor de rockopera. De band is ondertussen uitgebreid met pianist Boris Vissers, een oud-klasgenoot van Nino van de basisschool, en gitarist Thijs Hoekstra, een neef van Willem-Jan.

,,In die bezetting hebben we een eerste optreden gedaan met kerst in Heemskerk. Dat ging ontzettend goed.’’ Maar Nino is op zoek naar versterking. ,,We zoeken nog een drummer en een bassist met wat ervaring’’, zegt de jonge Haarlemmer. Op zondag 19 en zondag 26 maart houdt de band dan ook auditie. Dat gebeurt op de Burgwal 62 in Haarlem. Geïnteresseerde musici kunnen zich aanmelden via een mailtje naar madeinheavenrockopera@gmail.com.

Zodra de band compleet is kan er toegewerkt worden naar een aantal uitvoeringen van de rockopera, maar het is ook de bedoeling dat de band onder de naam The Cloaks - ’de Engelse vertaling voor mantels, want Mantel is de achternaam van Wessel’ - gaat optreden in bijvoorbeeld cafés. ,,We zoeken daarom niet alleen een drummer en een bassist, maar ook plekken waar we kunnen optreden’’, besluit Nino lachend.

Zie ook facebook.com/madeinheavenrock

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws