Nieuwe Italiaan in Haarlem: ’Beetje boos om Pizza shoarma’

Nieuwe Italiaan in Haarlem: ’Beetje boos om Pizza shoarma’
Pizzeria Back to Basics Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Back to Basics, een nieuw restaurant in de Zijlstraat met een traditionele en authentieke Napolitaanse keuken. Dat is wat Francesco Donisi, echtgenote Cathleen en dochter India willen bieden.

Francesco werd in de jaren negentig verkozen tot beste pizzabakker van Nederland, waarna hij jarenlang in Italië zijn eigen pizzeria dreef. Sinds enkele jaren is hij terug in Nederland. Klaar om hier weer furore te maken met zijn bakkunsten. Met vrouw en dochter aan zijn zijde dit keer. De drie vullen elkaar perfect aan, stelt India, die zelf een studie redacteur/editor afrondde.

,,Ik heb het concept goeddeels bedacht. Mijn vader weet alles van de Italiaanse keuken, terwijl mijn moeder veel ervaring heeft in de managementwereld. We kregen de sleutel van dit pand pas een maand terug. Wat zij in die tijd allemaal heeft geregeld is echt ongelooflijk.’’

Beetje boos

India bedacht dus het merendeel van ’het concept’. En dat is: terug naar de basis. ,,Als ik met vrienden Italiaans ging eten en dan zag hoe er pizza shoarma en pizza Hawaï werd geserveerd, werd ik altijd een beetje boos. Dát is geen Italiaans eten! Hier willen we écht Italiaans eten serveren. De traditionele - Napolitaanse - keuken waarbij we alleen gebruik maken van biologische producten. We serveren ook alleen biologische wijnen. Kortom eenvoudig, vers én gebruikmakend van onze traditionele Italiaanse houtoven. Die hebben we speciaal door een Italiaan voor ons laten maken.

Ook qua inrichting is de opsmuk achterwege gelaten. Houten tafels en banken, het eten moet in Back to Basics de hoofdrol gaan spelen.

Ambitieuze kok

Vooralsnog willen ze om 11 uur openen en gedurende de dag ook soep, pasta’s, broodjes, salades en smoothies serveren. India: ,,We kijken even aan hoe dat loopt. ’s Avonds is de keuken in ieder geval open tot 22 uur. We hebben een jonge ambitieuze kok, Gianmaria Parente, in dienst. Hij is net afgestudeerd en speciaal voor ons restaurant naar Nederland is teruggekeerd. Twee jaar geleden heeft hij namelijk al een tijdje in Nederland gewoond en gekookt.’’

De traditionele houtoven zorgt voor een wat andere smaak. ,,En door de hoge temperaturen is de pizza ook sneller klaar.’’

Race tegen de klok

Vrijdag opende het restaurant officieel de deuren. Een race tegen de klok was het geweest. In een maand tijd werd wat voorheen een shoarmazaak was, omgetoverd tot dit Italiaans restaurant. De eerste gasten krijgen gratis een drankje of een punt heerlijke pizza aangeboden. Francesco arriveert iets later op zijn eigen openingsfeestje. India: ,,We zijn tot vanmiddag nog druk bezig geweest hier. Het is echt allemaal net klaar. Mijn vader liep er nog bij als een Sjonnie. Die is zich thuis dus snel even gaan omkleden.’’

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws