Jupiter Plaza in Zandvoort wil af van eetcafé Thomas wegens ’bedreigingen’

De eigenaar van winkelcentrum Jupiter Plaza in Zandvoort wil dat de uitbaters van eetcafé Thomas, het echtpaar Winston en Debby Thomas, per direct vertrekken.

Dat eiste de verhuurder van de winkelpanden aan de Haltestraat dinsdag in kort geding voor de Haarlemse voorzieningenrechter. Reden: de chefkok van het eetcafé zou voortdurend zorgen voor overlast en zijn medehuurders regelmatig bedreigen. Aangezien de spanningen de laatste tijd alleen maar oplopen, eist de verhuurder een zo spoedig mogelijke ontruiming.

De kwestie zou al maanden spelen, ondanks bemoeienis van de politie en zelfs de burgemeester. De advocaat van de verhuurder overhandigde de rechter negen verklaringen opgesteld door winkeliers in Jupiter Plaza die stuk voor stuk reppen van bedreigingen en intimidaties. De negen besloten zich tegelijkertijd met naam en toenaam bekend te maken om elkaar te steunen. De advocaat: ,,Thomas boezemt de andere huurders angst in.’’

De verhuurder heeft het huurcontract, dat liep tot oktober 2016, opgezegd. Maar de geldigheid van die opzegging wordt door het echtpaar Thomas bestreden, omdat de verhuurder zich niet aan de opzegtermijn zou hebben gehouden. De opzeggingsbrief viel volgens hen één dag te laat in de bus.

Afvalbakken

Ter zitting probeerde de rechter te achterhalen waar de spanningen vandaan komen. Een terugkerende ergernis van de chefkok blijken de afvalbakken en bevoorradingscontainers te zijn die door de andere winkeliers dag in, dag uit bij hem voor de deur worden neergezet, precies op plek waar hij zijn terras wil uitstallen. Als hij de spullen opzij zet, gaat dat niet altijd even zachtzinnig, aldus de klagers.

Er zou sprake zijn van een onhoudbare situatie waar het hele centrum onder lijdt. Een voorbeeld: een klant die zich in het eetcafé ooit beklaagde toen hij een verkeerde bestelling had gekregen, zou door de chefkok steevast worden uitgescholden als hij zich nog in het centrum vertoont.

Maar volgens de advocaat van het echtpaar ligt de oorzaak van de wrijvingen ook bij de zogenaamde slachtoffers. Een van de winkeliers zou Winston zelfs met een mes hebben bedreigd. De chefkok deed aangifte bij de politie, maar daarmee is tot op heden nog niets gebeurd, aldus de advocaat.

De advocaat drong aan op een gewone procedure in plaats van een kort geding. ,,Een spoedeisend belang heeft de verhuurder niet, dus dit lijkt me geen zaak voor een kort geding, daarvoor is de zaak te complex.’’

Debby Thomas benadrukte dat haar zaak - in weerwil van alle kritiek van collega-huurders - van de klanten louter positieve reacties krijgt. ,,We behoren tot de top-3 van de restaurants in Zandvoort.’’

Uitspraak over twee weken.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws