Haarlemse wethouder Van Doorn houdt eer aan zichzelf

Haarlemse wethouder Van Doorn houdt eer aan zichzelf
Haarlemse wethouder Van Doorn houdt eer aan zichzelf. Archieffoto United Photos

Na een tweede langdurige schorsing van de gemeenteraadsvergadering over de Kadernota besloot de gepijnigde Haarlemse verkeerswethouder Rob van Doorn (GroenLinks) de eer aan zichzelf te houden. Rond het middernachtelijke uur meldde hij zijn aftreden wegens gebrek aan vertrouwen binnen de gemeenteraad.

Er was op dat moment voor hem ook geen redden meer aan. Na een ruim een uur durende eerste schorsing besloot Van Doorn alsnog zijn feiten op tafel te leggen. Nogmaals herhaalde hij, wat hij in feite eerder ook al had gezegd: Hij had verzuimd financiële informatie over de verbreding van de Waarderweg aan de gemeenteraad door te geven. Die informatie kreeg hij al in november 2012, maar die deelde hij pas met de raad afgelopen woensdag tijdens de behandeling van het financieel meerjarenplan in de Kadernota.

En, zoals bekend, het niet delen van informatie door een bestuurder is in de politiek een doodzonde. VVD en D66 hadden al geruime tijd moeite met het functioneren van de GroenLinks wethouder en lagen min of meer op ramkoers. Zowel Rob de Jong (VVD) als Louise van Zetten wensten zich niet langer door Van Doorn het bos in te laten sturen. Zij hamerden om beurten op de zwakke plekken van de wethouder, die aanvankelijk door het aanbieden van schriftelijke excuses zijn hachje hoopte te redden.

Ook dat mocht uiteindelijk niet baten. Het niet informeren van de raad en het verstrekken van verkeerde informatie braken hem op. Van Doorn legde na de laatste schorsing een verklaring af, waarin hij sprak over een enerverende tijd en over het vertrouwen dat hij bij een groot deel van de raad had verloren. ,,Onder die omstandigheden is het verstandig mijn ambt neer te leggen,'' sprak de GroenLinkser.

Ook al was deze uitkomst onvermijdelijk, het betekende toch een tik voor deze gemeenteraad, die geen behoefte meer had op dit moment nog over beleidsmoties te stemmen. Dat werd verplaatst naar komende week en burgemeester Bernt Schneiders sloot met een abrupte hamerslag de vergadering.

GroenLInks en de PvdA gaan zich beraden over hun opstelling binnen de coalitie met VVD en D66.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws