Brutale diefstal ambtsketen burgemeester Schneiders Haarlem

Brutale diefstal ambtsketen burgemeester Schneiders Haarlem
Foto gemeente Haarlem

(update) De ambtsketen van de burgemeester van Haarlem is tijdens een brutale inbraak in zijn werkkamer op het stadhuis gestolen. ,,De zilverwaarde is maar enkele honderden euro’s, maar de historische waarde is onschatbaar’’, reageert een aangeslagen burgemeester Bernt Schneiders. De keten is in 1894 aangeboden door toenmalig burgemeester Boreel naar een ontwerp van Pim Mullier.

Ondertussen heeft de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher via Twitter laten weten dat de burgemeester van Haarlem kan beschikken over één van de vier reserve-ketens van de hoofdstad.

De Haarlemse ambtsketen is vorige week zondag, ergens tussen 12 en 14 uur, vlak voor de aankomst van Sinterklaas gestolen. Het stadhuis heeft wel een alarminstallatie, maar werd die middag uitgezet vanwege de aankomst van Sinterklaas en een bezoek van de Kinderuniversiteit Haarlem. ,,Nadat ik met de kinderen van de kinderuniversiteit had gesproken in de raadzaal, ben ik naar mijn kamer gelopen om daar de keten op te halen om Sinterklaas op waardige wijze te ontvangen. Tot mijn ontsteltenis trof ik daar mijn kasten en laden geopend aan. De keten was verdwenen."De burgemeester heeft wel meteen aangifte gedaan bij de politie, maar heeft de zaak een week stilgehouden. ,,Dat was om de politie tijd te geven voor onderzoek.  Ik heb steeds gehoopt dat het een flauwe grap was, maar ik vrees dat het toch een ordinaire diefstal was. Degene die de keten weet terug te bezorgen krijgt van mij een passende beloning’’, kondigt Schneiders aan.

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws