Cubaanse sandwiches, net als in de film

Cubaanse sandwiches, net als in de film
Monica Abdoel voor haar Chef Truck. Foto Kees Remmelink

Dat een kok in een keuken op wielen kookt, betekent nog niet dat hij uitsluitend zompige patat bakt. Dat bewijst Monica Abdoel met haar boek ’Reizende sterren’ en dat laat de heerlijke film ’Chef’ van Jon Favreau ook zien. En nu gaan de twee met elkaar op tour om te laten zien wat voor heerlijke gerechten naar je toe kunnen rollen. De Chef foodtruck rijdt langs allerlei food- en muziekevenementen met Cubaanse sandwiches. ,,Precies zoals die in de film worden gemaakt’’, belooft Monica Abdoel.

Die Cubaanse sandwiches? Dat blijkt een huzarenstukje te zijn. ,,Het is enorm arbeidsintensief om die te maken, maar uiteindelijk heb ik de oplossingen gevonden. Ik wil mensen niet zo lang voor de truck in de rij laten staan.’’ In ’Chef’ zijn honderden mensen bereid om uren te wachten op dat bijzondere broodje. Nog even en de film is ook in ons land te zien. Een ultieme feel good movie over een gerenommeerde chef-kok die in een truck gaat koken. In Amerika een absolute hit. De film past ook helemaal in de tijdsgeest. De mobiele keukens zijn in opkomst. Ze zijn dé hit van dit seizoen. Deze zomer zie je er meer dan ooit. De restaurants op wielen trekken van festival via straatfeest naar strand en weer terug. Monica Abdoel heeft mooie namen voor de ondernemers die met (dikwijls letterlijk) vuur de boer op gaan. Ze noemt ze ‘smaaknomaden’ of ’karrende keukens’.

Dat je niet hoeft neer te kijken op de brengers van ’straatgerechten’ heeft de Amerikaanse kok en televisiepresentator Anthony (Tony) Bourdain de afgelopen tijd wel met zijn programma’s op Discovery Channel en 24Kitchen laten zien. Daarom is Monica Abdoel er best trots op dat haar grote held op basis van vertaalde stukken een review van haar boek heeft geschreven. ,,Dat is toch echt een kroon op mijn werk.’’ De aanbeveling van Bourdain heeft er mede voor gezorgd dat haar boek binnenkort ook in Amerika verschijnt.

Inhaalslag

,,In de VS zijn ze veel verder met streetfood en food trucks. Gelukkig zijn we in ons land nu begonnen aan een inhaalslag.’’ En dat heeft ze vastgelegd in ’Reizende Sterren’, een boek van bijna 400 pagina’s dik. Rijk en vooral origineel geïllustreerd. Om een voorbeeld te geven: de omslag heeft als basis een soort schoolbordverf. Je krijgt een krijtje bij het boek. Zo kun je een naam of wens op de cover schrijven. De gadget knipoogt natuurlijk naar de krijtborden waarop de rijdende koks hun menu kenbaar maken. Het boek van de vrouw achter Cool green events (een organisatie bureau dat organiseert lekker eten, kunst en muziek mixt tot een mooi uitje) werd tegelijkertijd gelanceerd met de première van ’Chef’ in Amerika. Nu raken de film en het werk van Monica Abdoel steeds meer met elkaar verweven dankzij de zomertour waarin de passie voor lekker streetfood wordt gedeeld. Niet eerder werd dit in ons land gedaan, vertelt ze.

Nu staat ze midden in de nieuwe beweging die op een vernieuwende manier een ware voedselbeleving op markten en festivals bij de consumenten brengt. Haar kennis en kunde wist ze te vertalen in dat boek. Ze heeft, zo geeft ze zelf in het voorwoord aan, vooral geprobeerd om een uniek verzamelwerk samen te stellen van ’goed, smaakvol en verantwoord street- en festivalfood in ons land’. Hoe dan ook: dankzij haar maak je een inspirerende culinaire road trip.

Dat kun je ook ervaren bij de film ’Chef’, vanaf 4 september in de Nederlandse bioscopen. Monica Abdoel was een paar weken geleden uitgenodigd voor een preview en was zo enthousiast over de romantische komedie, dat ze met overtuiging aansluiting zocht bij Universal Pictures Nederland om ’iets leuks te doen’ in de weken voor de première. ,,Het was inderdaad mijn idee om samen op te trekken. Zo is de tour die we met de Chef foodtruck gaan maken, ontstaan.’’

Jon Favreau

In de film Chef (geschreven, geregisseerd en geproduceerd door Jon Favreau) gooit de gerenommeerde topkok Carl Casper (gespeeld door Favreau zelf) het over een totaal andere boeg nadat hij is stukgelopen in een prominent restaurant in Los Angeles. De eigenaar van dat restaurant geeft hem niet de culinaire vrijheid die hij nodig heeft. Hij moet de gerechten koken die sinds jaar en dag op de kaart staan. Daar heeft hij het overigens zo druk mee, dat hij amper tijd heeft voor zijn zoontje (een rol van Emjay Anthony).

Zijn succesvolle ex-vrouw (Sofia Vergara) stimuleert hem om reizende chef te worden. Hij vertrekt met zijn zoontje die zomervakantie heeft naar Miami. Daar krijgt hij een oude en vooral smerige food truck aangeboden. Opeens staat zijn voormalig keukenassistent en vooral beste vriend (John Leguizamo) voor zijn neus. Met vereende krachten maken ze de rollende keuken schoon en zo beginnen ze hun eigen restaurant op wielen. Zoonlief is steeds flink in de weer met social media. Zo wordt telkens een breed publiek bereikt dat de truck telkens bij aankomst al staat op te wachten. Natuurlijk mondt het avontuur uit in één groot succes. ’Chef’ is immers een echte film waar je een geluksgevoel van krijgt. Carl vindt niet alleen zijn creativiteit en passie voor het koken terug, maar tevens het plezier in het leven en zijn ware liefde. Ook de band met zijn zoon, die aanvankelijk op breken stond, wordt inniger dan ooit geworden.

Bij sommige beelden loopt het water in de mond. Favreau werkte intensief samen met Roy Choi. Deze Koreaans-Amerikaanse chef is geen onbekende in de VS. Hij is de oprichter van de Koreaanse tacofoodtruck Kogi BBQ in Los Angeles.

Even terug naar de foodtruck-ondernemers in Nederland die dankzij Monica Abdoel voor het eerst in een boek zijn gebundeld. Net als Jon Favreau in de film gunnen ze je in een kijkje in hun keuken en delen ze een recept van eigen signature. Dankzij de QR-codes in het boek luister je naar muziek die hoort bij de betreffende foodtruck.

Het boek krijgt opvolging in de vorm van de Reizende Sterren App. Zo kun je je favoriete chef volgen op zijn weg naar festivals en andere standplekken. Net als in de film…

Wat, waar en wanneer

De Chef Truck die Reizende Sterren in samenwerking met Universal Pictures NL laat rijden, bezoekt in ons land de komende weken verschillende food- en muziekevenementen om de Cubaanse sandwiches uit de film Chef te verkopen en op die manier film en boek te promoten.

De Chef Truck is de komende tijd te vinden bij:

Car Art Festival in Delft (9 -10 aug.)

Magneet Festival in Amsterdam (22-24 aug.)

Rrrollend Leiden (29-30 aug.)

Smaak Karavaan in Tilburg (31 aug.) Vlietdagen in Voorburg (13-14 sep.)

Wie de Chef Truck ontdekt en zijn ervaringen via Social Media wil delen gebruikt de hashtags:

#ChefTruck #Reizendesterren.

Voor meer informatie over het boek van Monica Abdoel kijk je op: www.reizendesterren.org

Alles over de film vind je op de site: www.chef-film.nl

Wil je niks missen van Haarlems Dagblad? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws