Ajax benoemt Van Halst en gaat commissarissen belonen

© ANP/Maurice van Steen

ANP
AMSTERDAM

Jan van Halst is toegetreden tot de raad van commissarissen van Ajax. Hij is op een buitengewone aandeelhoudersvergadering voor 3,5 jaar benoemd. De oud-voetballer is de opvolger van Danny Blind, die na zijn periode als assistent-bondscoach bij Oranje niet meer wilde terugkeren als toezichthouder.

Voorzitter Pier Eringa, Annette Mosman, Cees van Oevelen en Georgette Schlick zijn de andere commissarissen van Ajax. Zij hoeven hun rol als toezichthouders niet meer als vrijwilliger uit te voeren. Na een voorstel van de bestuursraad krijgen ze voor het eerst geld voor hun werkzaamheden. Van Halst gaat jaarlijks 45.000 euro bruto ontvangen. Eringa 35.000 euro en de overige commissarissen 25.000 euro.

De bestuursraad wilde aanvankelijk jaarlijks 50.000 euro uitkeren aan Eringa en Van Halst. De andere commissarissen zouden 35.000 euro krijgen. Dat zijn volgens de bestuursraad redelijke beloningen bij een club waar de beste voetballers jaarsalarissen van ruim 4 miljoen euro krijgen en directieleden tonnen verdienen.

Onder druk van prominente leden als Sjaak Swart, Keje Molenaar, Arie van Os en Arie van Eijden werden die voorgenomen beloningen echter verlaagd. De coryfeeën zien de rol van toezichthouder als een erebaan die je uitvoert uit clubliefde.

Lees ook: Bestuursraad Ajax treedt snel af vanwege gebrek aan vertrouwen

De bestuursraad van Ajax treedt uiterlijk 1 september af. Voorzitter Eijken, Wendy Nagel, Sander Mallie en Marc Stuut voelen geen vertrouwen meer van een aantal prominente leden, zo bleek afgelopen woensdag tijdens een ledenvergadering. Ze hebben ereleden opgeroepen een nieuw bestuur te formeren.

Een aantal leden vindt het niet netjes dat de huidige bestuursraad vrijdag toch nog voor de beloningen van de commissarissen heeft gestemd. De bestuursraad vertegenwoordigt alle leden van Ajax in aandeelhoudersvergaderingen. Als grootaandeelhouder (73 procent van de aandelen) heeft de bestuursraad daarin een doorslaggevende stem.

Het zou heel goed kunnen dat de nieuwe bestuursraad, die uiteindelijk ook alle commissarissen benoemt, uit leden gaat bestaan die ontevreden zijn over de huidige gang van zaken bij Ajax, dat dit seizoen geen prijs heeft gewonnen. Volgens hen zitten er in de leiding van Ajax te weinig mensen die zich Ajacied mogen noemen. Johan Cruijff vond in 2010 ook dat de toenmalige leiding ’Ajax-dna’ miste. Hij zocht een confrontatie waarin de beleidsbepalers van destijds sneuvelden.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen