Geen huldiging voor Ajax-vrouwen: club slaat aanbod van Halsema af

De kampioenen van Ajax.© Foto ANP/Gerrit van Keulen

Marijn Schrijver
Amsterdam

De directie van Ajax heeft het aanbod van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema voor een publieke huldiging van het vrouwenelftal afgeslagen.

De Ajax-vrouwen werden enkele weken geleden kampioen van Nederland. Bij een ontvangst in de ambtswoning van Halsema verraste zij het elftal met het plan voor een heuse publieke huldiging. Een primeur voor een vrouwenelftal.

Lees ook: Voetbalsters Ajax veroveren titel met ruime zege bij PEC Zwolle [video]

De huldiging moest aanstaande maandag plaatsvinden op het Leidseplein, maar het feest gaat niet door. Ajax blijkt er zelf geen trek in te hebben. „Formeel klopt het dat wij burgemeester Halsema hebben gevraagd de huldiging te heroverwegen”, zegt een woordvoerder van Ajax. Volgens haar had de club al eerder twijfels over het plan en werden die ook gedeeld met de gemeente Amsterdam.

Beeldvorming

„Wij zijn van mening dat het moment verre van ideaal is. Het moment van kampioenschap is al even geleden”, zegt de woordvoerder. Bovendien is maandagmiddag nog de finale van de Eredivisie Cup tegen Twente en die zou Ajax ook kunnen verliezen. Er waren twijfels over hoe feestelijk het in dat geval zou zijn.

„Iets anders dat meespeelt is dat de achterban van de Ajax-vrouwen niet de omvang heeft als die van de mannen. Als de opkomst laag is, waar we wel bang voor zijn, draagt dat niet bij aan de positieve beeldvorming van vrouwenvoetbal in het algemeen en het team in het bijzonder”, aldus de woordvoerder.

Woensdag liet supportersvereniging AFCA weten faliekant tegen een vrouwenhuldiging te zijn. Zo’n huldiging zou alleen bij het eerste (mannen)elftal passen. Volgens AFCA was het ’een politiek statement’ van Halsema en de Amsterdamse gemeenteraad. Volgens de woordvoerder van Ajax is de club niet gezwicht voor de bezwaren van AFCA en was de brief aan de gemeente al verstuurd voor die verschenen.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen