Kinderen, staak mee met je juf of meester | commentaar

De landelijke onderwijsstaking in januari 2020. Toen waren er ook kinderen van de partij.© Archieffoto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Annelies Karman

Zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Een ezel is blijkbaar slimmer dan het kabinet, want in de Hofstad is het plan opgevat om maar weer eens te bezuinigen op onderwijs.

Terwijl het verleden leert dat dat geen goed idee is. Bezuinigingen op het onderwijs dreunen jarenlang door. Dat heeft de geschiedenis al verschillende keren aangetoond. Bezuinigingen op onderwijs leveren even geld op, maar jaren later zit je nog met de gebakken peren. Zoals het huidige tekort aan personeel mede te wijten is aan bezuinigingen tijdens het vorige decennium. Nu wil het kabinet een miljard bezuinigen op de onderwijsbegroting.

© Archieffoto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Voor verhoging van de lerarensalarissen is er ook weinig financiële armslag. Waar in veel sectoren de percentages vaak boven de tien procent liggen, is er voor het onderwijs waarschijnlijk maar ruimte voor een loonsverhoging van vijf procent. De vakbonden willen voor leraren 14,3 procent. Daar zit een gapende kloof tussen, terwijl er een nijpend lerarentekort is. ,,De nood is heel hoog. Om weer zo in te leveren is niet uit te leggen’’, stelt Jelmer Evers van de Algemene Onderwijsbond. Het lijkt wel alsof de Haagse politiek helemaal geen aanwas van nieuwe leraren wíl.

Gelukkig bereiden docenten acties voor. Het siert ze dat ze daarbij rekening willen houden met de leerlingen. Staken tijdens de eindexamens? Dat kunnen we ze na twee jaar corona niet aandoen, vindt een groep leraren. Zit wat in, maar de nood is hoog. In het voortgezet onderwijs staat voor 23 procent van de totale werkgelegenheid een vacature open. Een ongelooflijk hoog percentage. Als dit doorgaat, waar is het onderwijs dan over tien jaar?

© Archieffoto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Het personeel hoeft niet te aarzelen om het werk neer te leggen. Leerlingen en studenten kunnen zich er zelfs bij aansluiten. De schoolbesturen zijn ook al achter de docenten gaan staan.

Leerkrachten, kinderen, ouders, scholen: samen kunnen ze duidelijk maken dat alleen een ezel het zou bedenken om het onderwijs zo uit te kleden.

Lees ook: Leraren dreigen met langere zomervakantie om meer salaris af te dwingen: ’De nood is heel hoog’

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.