Awakenings in recreatiegebied Spaarnwoude levert door het weer meer geluidsoverlast op, veel klachten maar festival voldoet aan geluidsnormen

Pieter van Hove
Halfweg

Door de weersomstandigheden hebben omwonenden dit weekend extra geluidsoverlast van technofestival Awakenings in Halfweg (recreatiegebied Spaarnwoude). De gemeente Haarlemmermeer legt op Twitter uit daar niet veel tegen te kunnen doen.

„We vinden het vervelend dat er in de omgeving geluidsklachten worden ervaren. We nemen dit heel serieus en er worden continu geluidsmetingen gedaan op de locaties waar klachten zijn”, aldus de gemeente Haarlemmermeer.

De oorzaak ligt volgens experts in het fenomeen temperatuurinversie. „Daarbij vormt zich, door het mooie weer overdag en de snelle afkoeling in de avond, een warme luchtlaag boven een koude luchtlaag. Hierdoor ontstaat een deksel waartegen het geluid reflecteert en daardoor verder draagt dan normaal”, aldus de gemeente.

„Awakenings voldoet op het terrein, maar ook in de omgeving, aan de gestelde geluidsnormen. Vanavond om 23.00 uur is het festival afgelopen.”

Reinier Zonneveld

Op Awakenings treden zondag onder anderen Reinier Zonneveld, Colin Benders en Stephan Bodzin op.

Bij de gemeente Haarlem waren zaterdag bij de meldkamer al vijftig klachten binnengekomen. Ook op social media klommen bewoners uit de regio in de digitale pen.

,,Ik dacht gisteravond (zaterdagavond) wandelend in Elswout, waar komt dat gedreun toch vandaan? Bleek Awakenings in Spaarnwoude te zijn! Mijn god, je zal er staan met zoveel dB’s om je heen’’, reageert iemand op Twitter. En een ander: ,,Ik woon aan de westkant van Haarlem, negentien kilometer van het festival en de hele avond al hoor ik binnenshuis het gedreun van jullie muziek. Dit is asociaal.”

Lees ook: Awakenings Festival tijdens paasweekend terug op thuisbasis: ’De plek waar het begon’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.