Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

De campagne start in Groot-Brittannië en richt zich daar vooral op mannen van 18 tot 35 jaar. De campagne wordt de komende maanden geëvalueerd en eventueel verder ontwikkeld en gaat zich dan ook richten op toeristen uit andere Europese landen en delen van Nederland.

"Bezoekers blijven welkom, maar niet als ze zich misdragen en overlast veroorzaken", zegt wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken en Aanpak Binnenstad). "Dan zeggen wij als stad: liever niet, blijf weg. Amsterdam doet al ontzettend veel als het gaat om maatregelen tegen overmatig toerisme en overlast en we gaan ook een stuk verder dan andere grote steden in Europa. We moeten de komende jaren wel nog méér doen als we toerisme op een duurzame manier een plek willen geven in onze stad. Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden kiezen we nu voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei."

Waarschuwing bij advertenties

Toeristen die termen als 'cheap hotel Amsterdam' en 'pub crawl Amsterdam' invoeren in zoekmachines krijgen een waarschuwing bij de advertenties die laat zien wat er kan gebeuren als je overlast veroorzaakt, eventueel in combinatie met alcohol of drugs. Zo kan dit leiden tot bijvoorbeeld een boete of een strafblad.

Naast de Stay Away-campagne start deze maand ook de How to Amsterdam-campagne, gericht op bezoekers die al in Amsterdam zijn. Deze campagne vertelt bezoekers wat wel en niet mag in de stad, bijvoorbeeld met borden over het verbod op wildplassen en openbare dronkenschap.

Dit voorjaar, na bespreking in de gemeenteraad, stelt de gemeente ook onder meer aangescherpte sluitingstijden, een blowverbod en beperking van de alcoholverkoop in bepaalde gebieden van de binnenstad in.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.