Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee jaar strafkamp veroordeeld voor kritiek op de strijdkrachten, meldt mensenrechtenbeweging OVD-Info. Hij zat in huisarrest maar zou zijn gevlucht.

Dochter Masja werd bij Moskaljova weggehaald toen hij begin deze maand onder huisarrest werd geplaatst. Het 12-jarige meisje moest naar een kindertehuis. De zaak heeft tot grote verontwaardiging geleid onder Russische mensenrechtenactivisten. Ook is een onlinecampagne gestart om vader en dochter te herenigen.

Moskaljova plaatste online zelf kritiek op de oorlog in Oekraïne. Maar het onderzoek begon nadat Masja afgelopen april op school een afbeelding maakte waarop Russische raketten op een Oekraïense moeder en kind vielen. Het schoolhoofd belde daarop de politie.

Moskaljova kreeg aanvankelijk een boete voor zijn afkeurende opmerkingen over het Russische leger. In december openden rechercheurs een nieuwe zaak tegen hem op verdenking van het in diskrediet brengen van de strijdkrachten, dit keer op basis van een bericht op sociale media in juni.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.