Honduras en China beginnen diplomatieke relatie

ANP Producties | Bron: ANP
BeijingTegucigalpa

China en Honduras hebben zondag de diplomatieke banden aangehaald, kort nadat Honduras die juist verbrak met Taiwan. China heeft bekendgemaakt dat de landen ambassadeurs gaan sturen naar het andere land.

Het Hondurese ministerie van Buitenlandse Zaken zei zaterdag op Twitter dat het Taiwan niet meer erkent. "De regering van Honduras erkent het bestaan ​​van slechts één China. De regering van China is de enige legitieme regering die heel China vertegenwoordigt. Taiwan is een onafscheidelijk onderdeel van Chinees grondgebied." Daarmee komt het aantal landen dat Taiwan wel erkent op dertien.

"China nodigt de Hondurese president Xiomara Castro uit om China binnenkort te bezoeken", aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang tegen zijn Hondurese collega Enrique Reina bij het ondertekenen van de diplomatieke overeenkomst.

Bevestiging vanuit Taiwan

Taiwan heeft zondag bevestigd dat de decennialange betrekkingen met het Midden-Amerikaanse land zijn verbroken. Het eiland, dat door China wordt beschouwd als een afvallige provincie, heeft de vlag van Honduras verwijderd uit het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Taipei beschuldigt Beijing van intimidatie door bondgenoten af te kopen om China te steunen.

Taipei had eerder al besloten de ambassadeur terug te roepen, uit woede over een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing om de banden met China aan te halen. Honduras was een van de veertien landen die Taiwan officieel erkennen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.