Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

De twee leiders hebben volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken uitvoerig over de oorlog gesproken, onder meer over het vredesplan dat China een maand geleden publiceerde. Rusland en Oekraïne worden daarin opgeroepen tot het zo snel mogelijk beëindigen van de oorlog. Het 12-puntenplan bevat geen concrete stappen.

Xi, die maandag in Rusland arriveerde, drong volgens Chinese staatsmedia aan op een oplossing voor de oorlog. Hij herhaalde na de gesprekken met Poetin dat China zich onpartijdig opstelt als het over de oorlog in Oekraïne gaat en dat het land pleit voor dialoog. Critici beschuldigen de regering in Beijing ervan stilzwijgend achter Moskou te staan en sommige landen vrezen voor Chinese wapenleveringen aan de Russen.

De presidenten plaatsten ook zoals verwacht hun handtekeningen onder samenwerkingsovereenkomsten. De economische samenwerking tussen de landen wordt door Poetin gezien als een "prioriteit".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.