Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

De autoriteiten beschuldigen Memorial er onder meer van dat het de namen van nazicollaborateurs tijdens de Tweede Wereldoorlog op de lijst heeft gezet met slachtoffers van het communistische regime. Materiaal met het logo van Memorial is in beslag genomen.

Memorial is in de jaren tachtig opgericht om de politieke onderdrukking in de Sovjet-Unie te documenteren. De activisten wilden voorkomen dat de slachtoffers vergeten zouden worden. Het is de oudste mensenrechtenorganisatie van Rusland, maar is zelf de laatste jaren ook geraakt door de repressie in het land. Memorial werd in 2021 verboden omdat het de regels voor 'buitenlandse agenten' zou hebben overtreden.

Memorial deelt de Nobelprijs van 2022 met de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties en de Belarussische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.