Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

Stoltenberg waarschuwt China nog maar eens geen wapens te leveren aan Rusland, dat de invasie in Oekraïne heeft zien vastlopen en veel militair materieel heeft verloren. "Dat zou steun aan een illegale oorlog betekenen", zei hij bij de presentatie van het jaarverslag van de NAVO. "We hebben tekenen gezien dat Rusland hierom heeft verzocht en dat dit een kwestie is waar in Beijing over wordt nagedacht door de Chinese autoriteiten."

De afgelopen weken maakten diverse media melding van de levering van wapens aan Rusland door Chinese bedrijven. Het zou onder meer om aanvalsgeweren en scherfvesten gaan. Maar westerse leiders zeggen daarvoor nog geen bewijzen te zien. Ze geven China, dat in alle toonaarden ontkent, voorlopig het voordeel van de twijfel.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.