Honderden arrestaties bij ongeregeldheden Frankrijk na stemming

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Bij ongeregeldheden die zijn uitgebroken nadat de Franse regering op het nippertje een motie van wantrouwen had overleefd, zijn in Frankrijk honderden mensen aangehouden. In Parijs alleen al 234 volgens de politie, velen wegens vernieling en brandstichting. Betogers en relschoppers trokken maandag de straten op nadat de regering van president Macron en premier Borne een omstreden pensioenhervorming had doorgedrukt met behulp van een artikel uit de grondwet. Alleen de val van de regering zou die wetgeving nog kunnen blokkeren De regering heeft geen meerderheid in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering.

Maar de twee moties van wantrouwen haalden het maandag niet. Een motie van wantrouwen kreeg 278 parlementariërs achter zich terwijl er negen meer nodig waren om de regering ten val te brengen. Het was een verrassing dat de motie zoveel steun kreeg. Er werd van uitgegaan dat een centrumrechtse oppositiepartij met 61 zetels, Les Républicains, de val van de regering ruim zou voorkomen.

President Emmanuel Macron gaat om 13.00 uur op tv in gesprek met journalisten. Premier Elisabeth Borne legt het wetsontwerp voor de pensioenhervormingen snel ter goedkeuring voor aan de Constitutionele Raad. In heel Frankrijk zijn betogingen en blokkades uit protest. Vooral in het zuidwesten zijn al veel lege benzinepompen gemeld. De aanpassingen in het dure en ingewikkelde pensioenstelsel zijn volgens de regering noodzakelijk, omdat het anders niet meer op te brengen is met steeds meer gepensioneerden. Tegenstanders stellen dat de hervormingen onrechtvaardig en niet noodzakelijk zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.