Olympia Haarlem rekent eenvoudig af met Amstelveen Heemraad

Sidney Schmeltz verzorgde de 2-0 van Olympia Haarlem.© Archieffoto United Photos

Rob Spierenburg
Haarlem

Olympia Haarlem is weer een week dichter bij de titel en de bijbehorende promotie naar de zaterdagse tweede klasse gekomen. Amstelveen Heemraad maakte in Schalkwijk een kansloze middag door en kwam met een 3-0 nederlaag nog goed weg.

Wat de op de vierde plaats staande Amstelveners precies in Haarlem-Zuid kwamen doen werd niet geheel duidelijk. Een lekker potje voetballen was in elk geval niet het vooropgezette plan. Dat voor de gasten het speelveld bij de middenlijn ophield, was bij een 0-0 stand nog enigszins te begrijpen. Maar dat er na de 1-0 in de 25ste minuut nagenoeg niets aan de spelopvatting veranderde was raadselachtig.

Dat Olympia Haarlem pas na ruim twintig minuten wist te scoren had het aan zichzelf te danken. Voorin kozen jongens als Sidney Schmeltz en Hussam Doowah te vaak voor te ver doorgevoerde individuele acties. Vooral in het geval van Schmelz was dat jammer. De dertiger leest het spel zo makkelijk en goed dat het in stelling brengen van medespelers altijd gevaar oplevert. Tegen Amstelveen Heemraad deed hij te weinig met die kwaliteit.

Gelukkig beschikt trainer Barry Tjeertes naast een aantal frivole voetballers over heel wat degelijke spelers die zorgen dat de zaak achterin en op het middenveld op orde is. Natuurlijk heeft rechtsback Ron Rosenhart iets aan snelheid ingeboet. Maar de dertigplusser is conditioneel nog ijzersterk en staat altijd op de goede plek. Voor aanvallende momenten kiest de voormalige EDO-er uitsluitend als het kan.

Het kon in de 25ste minuut. Rosenhart rukte op over de rechterflank en verzond een bal op maat richting spits Levi van Nispen die ter hoogte van de penaltystip een strafschop zocht en vond. De balvaste aanvaller voltrok het vonnis hoogstpersoonlijk. Meer nog dan Rosenhart bemoeide centrale verdediger Jeffrey van den Berg zich met de aanval. Vanaf links en vanaf rechts toonde hij regelmatig zijn geweldige traptechniek in beide benen.

Ook aanvoerder Alje Wiltenburg zorgde er met zijn foutloze sobere spel voor dat anderen op avontuur konden gaan. Een monsterscore bleef tegen Amstelveen Heemraad uit. Maar de mannen van Barry Tjeertes waren gedurende de volle negentig minuten heer en meester. Doelman Folke Maenhout kreeg niets te doen. Hij had met gemak zijn belastingaangifte in orde kunnen maken.

Na een klein uur draaide Schmeltz de bal uit een vrije trap ruim buiten de zestien langs de muur. Via de binnenkant van de linker paal sloeg de bal in het rechter zijnet binnen. Tien minuten voor tijd prikte Tyrell Perri de 3-0 langs de Amstelveens doelman.

Barry Tjeertes kreeg nog maar eens de bevestiging dat zijn selectie de zaterdagse derde klasse inmiddels is ontgroeid. Op hem rust de taak om het gezelschap scherp te houden zodat het zonder noemenswaardige kleerscheuren als koploper de eindstreep haalt.

derde klasse zaterdag

Ol.HaarlemAmstelveen H3-0

25. Van Nispen 1-0, 58. Schmeltz 2-0, 78. Perri 3-0.

Olympia Haarlem: Maenhout; Rosenhart, Van den Berg, Schilder, Willemse; Wiltenburg, Bryliou; Doowah, Perri, Van Nispen, Schmeltz.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen