Russische Wagner Groep wil 30.000 nieuwe huurlingen rekruteren

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Het Russische huurlingenleger Wagner wil op grote schaal nieuwe leden rekruteren. Medio mei wil de groep 30.000 nieuwe huurlingen hebben geworven, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin via de berichtendienst Telegram.

In de afgelopen week zou Wagner in 42 Russische steden rekruteringscentra hebben geopend, waar volgens Prigozjin gemiddeld 500 tot 800 mensen per dag worden geworven. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

De Wagner Groep heeft zware verliezen geleden in de oorlog in Oekraïne, vooral bij de maandenlange slag om de stad Bachmoet. In januari kwamen de Verenigde Staten met schattingen dat 50.000 huurlingen voor Wagner actief waren in Oekraïne, van wie er 40.000 uit Russische gevangenissen zijn gerekruteerd. Oekraïense functionarissen beweren dat zo'n 30.000 huurlingen zijn gedeserteerd, gedood of verwond in de oorlog. Ook deze cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

Prigozjin voert al maanden een actieve pr-campagne om de rol van de Wagner Groep in het Russische offensief onder de aandacht te brengen, waarbij hij geregeld heeft geklaagd dat de militaire top zijn huurlingenleger niet voldoende krediet geeft. Ook heeft hij geklaagd over het gebrek aan munitie dat hij ontvangt van het Russische leger.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.