Hoe lang blijft asielschip Silja Europa nog liggen in Velsen-Noord? En waarom verandert de datum steeds?

Het cruiseschip MS Silja Europa, dat dienst doet als (nood)opvang voor vluchtelingen, is afgemeerd aan de VOB kade in Velsen-Noord.© Archieffoto Ron Pichel

Susanne Moerkerk
Velsen-Noord

1 maart moest het schip vertrekken. Dat werd 16 april en inmiddels blijft het schip in ieder geval tot 23 april in Velsen-Noord aan de VOB-kade.

1 Waarom verandert de datum steeds?

1 maart was de afgesproken datum met het COA. Omdat de gemeenteraad aan Velsen-Noord wilde vragen hoe zij de toekomst zagen, werd de verlenging tot 16 april afgesproken. Dat zou precies een maand zijn na het raadsbesluit van afgelopen donderdagavond.

Donderdag werd er geen klap gegeven op de toekomst van het schip, de stemmen werden gestaakt. Dat is politieke taal voor een gelijk spel, 16 raadsleden stemden voor een onderzoek naar Zijkanaal C en het uitsluiten van andere opvanglocaties en 16 stemden tegen. Dit besluit moest genomen worden, nog voor er een besluit genomen kan worden over de toekomst van de Silja Europa.

Lees ook: Halve raad wil Zijkanaal C in Velsen-Zuid weer op tafel als plek voor vluchtelingen

Donderdag 23 maart gaat de gemeenteraad hier nog eens over stemmen. De uiterlijke vertrekdatum van de Silja Europa is bepaald op één maand na standpuntbepaling van de gemeenteraad hierover. Komt de raad er donderdag op andere vlakken wederom niet uit, dan schuift de vertrekdatum automatisch ook verder door.

2 Wat als de stemmen donderdag weer gelijk eindigen en de stemming gestaakt wordt?

Dan wordt het amendement of het voorstel waarover werd gestemd automatisch verworpen. Dat betekent niet dat het schip per direct weg moet, dat houdt in dat het debat verder gaat over een ander onderdeel dan het onderzoek naar Zijkanaal C waar donderdag over werd gesproken.

3 Waarom blijft het schip nog een maand liggen na het besluit?

Aan boord wonen bijna duizend asielzoekers. Er is geen gemeente die het schip (eventueel met bewoners) op dit moment wil huisvesten. Het schip moet dus ontruimd worden voordat het vertrekt. Om zoveel mensen (tijdelijk) ergens anders in Nederland onder te brengen is tijd nodig. De maand geeft het COA de kans om het vertrek van het schip en de bewoners goed en zorgvuldig uit te voeren.

4 Wat betekent de datum van 19 juli?

De Silja Europa kan volgens het COA tot uiterlijk 19 juli blijven liggen. Of dat gaat gebeuren is aan de politiek. De kans is groot dat het schip eerder al is vertrokken. Na het besluit mag het schip nog maximaal vier weken blijven.

Lees ook: Geen enkele gemeente wil Velsens asielschip Silja Europa overnemen

In de gemeenteraad gaan stemmen op om de overgang van deze tijdelijke situatie op de Silja naar een langdurige opvang op een ander schip soepel te laten verlopen. Daardoor is het mogelijk dat het schip bijvoorbeeld blijft liggen tot er een locatie beschikbaar is voor de ruim 200 bewoners die mogen blijven omdat zij een binding hebben met de regio.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.