Meer dan 300 arrestaties bij rellen donderdag in Frankrijk

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Bij ongeregeldheden donderdag in Frankrijk heeft de politie volgens binnenlandminister Gérald Darmanin 310 mensen gearresteerd. Op tal van plaatsen waren er tot in de nacht botsingen tussen agenten en betogers, nadat premier Élisabeth Borne de omstreden pensioenhervorming met behulp van een grondwetsartikel had doorgedrukt. Van de arrestaties vonden er 258 plaats in de hoofdstad.

De stemming in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, over de pensioenplannen werd met het grondwetsartikel omzeild. Het parlement kan de wetgeving alleen nog tegenhouden door de regering ten val te brengen met een motie van wantrouwen. Daar is tot 15.20 uur vrijdag de tijd voor. Aangenomen wordt dat meerdere oppositiepartijen met hun eigen motie komen en het is onduidelijk wie welke motie steunt.

De centrumrechtse Les Républicains (LR) hebben met 61 van de 577 zetels een sleutelrol. De regering heeft geen meerderheid meer in de Vergadering. De partijleiding van de LR wil de regering niet ten val brengen, maar een aantal LR-parlementsleden heeft ernstige twijfels bij de voorgestelde pensioenhervormingen. Maar ze zullen volgens Franse media in ieder geval niet zelf een motie van wantrouwen indienen en geen motie steunen van partijen die ze als te rechts of te links zien. De kans dat de regering-Borne valt, wordt dan ook niet groot geacht.

Het grondwetsartikel waarmee de regering het parlement kan passeren, werd in 1958 ingevoerd toen Frankrijk zijn 'Vijfde Republiek' stichtte. Het artikel werd opgenomen om de regering stabieler te maken met voorgaande perioden in gedachten waar Franse regeringen om de haverklap vielen. Het land telde van 1920 tot 1940 en van 1946 tot 1958 circa 65 kabinetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.